niet giftige kamerplanten

11 niet giftige kamerplanten voor huisdieren

Het grootste gedeelte van de kamerplanten is in meer of mindere mate giftig voor huisdieren. Toch hoeft u het niet helemaal zonder groen in huis te doen als u een hond of kat heeft. Er zijn namelijk ook enkele planten die niet giftig zijn. Zoals veel palmen (maar niet Cycas revoluta) en orchideeën.

Areca palm

Huisdieren en de Areca palm (Dypsis lutescens) gaan prima samen, want hij is niet giftig. Wel kan hij bij katten uitnodigen tot het eten van de plant, maar dat kunt u voorkomen door kattengras neer te zetten.

Areca palm

Bamboepalm

De bamboepalm (Rhapis excelsa) is een leuke palm, die zoals zijn naam al doet vermoeden ook wel aan bamboe doet denken. Hij is niet giftig, dus uitstekend geschikt als u huisdieren heeft.

Bananenplant

De relatief klein blijvende bananenplanten die wij in onze Nederlandse huiskamers houden (Musa tropicana of Musa acuminata) zijn niet giftig voor kat en hond en door het grote blad blijven ze er meestal ook goed vanaf.

bananenplant

Bromelia

De bromelia’s Neoregelia en  zijn veilig voor zowel hond als kat. Ook de Tillandia staat als niet giftig bekend, maar kunt u uit voorzorg op een plek hangen waar uw huisdier er sowieso niet bij kan. Want de vaak sprieterige structuur nodigt uit tot het eten ervan.

guzmania

Calathea

De Calathea staat bekend als niet giftige plant, onder andere bij ASPCA, maar er wordt weinig verdere informatie gegeven. Daarom raadt onder andere de website Catlab aan om waakzaam te blijven en de plant toch buiten het bereik van uw huisdier te plaatsen als blijft dat die ervan wil eten.

Calathea

Graslelie

De graslelie (Chlorophytum comosum) is een gemakkelijk te verzorgen kamerplant, die veilig is in combinatie met huisdieren. Als u hem mooi wilt houden kunt u hem echter het beste wel uit de buurt van katten houden, want het sprieterige blad nodigt uit de tandjes er flink in te zetten.

Chlorophytum comosum

Kentia palm

De Kentia palm (Howea forsteriana) kunt u met gerust hart in huis zetten, want hij is niet giftig voor katten en honden.

Howea forsteriana

Kwartjesplant

De kwartjesplant (Aspidistra elatior) is een sterke bladplant, die niet giftig is voor huisdieren. Het grote, brede blad nodigt daarnaast niet uit om van het blad te eten.

Kwartjesplant

Mexicaanse dwergpalm

De Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea elegans) is niet giftig. Wel heeft hij op vooral katten een uitnodigende werking om ervan te eten. Biedt daarom als alternatief kattengras aan.

Olifantspoot

De olifantspoot (Beaucarnea) is niet giftig. Vooral een hoog exemplaar is handig in het geval met huisdieren, aangezien ze dan ook niet bij het groen kunnen. Zet hem dan alleen niet in de buurt van een kast of tafel, aangezien katten listig genoeg zijn er alsnog bij te kunnen.

Orchideeën

Hun uiterlijk doet misschien anders vermoeden, maar orchideeën zijn niet giftig voor huisdieren. U kunt dus gerust een Phalaenopsis, Cattleya, Oncidium, Odontoglossum, Cambria, Dendrobium, Miltonia of Epidendrum neerzetten. Van de Cymbidium hebben wij geen betrouwbare informatie kunnen vinden, dus die laten we buiten beschouwing.

phalaenopsis

gatenplant met kat
Lees ook: Hond of kat in huis? Pas op met deze giftige kamerplanten

Niet giftig, wel irriterend

Ook al zijn kamerplanten dan misschien niet giftig, veel soorten groen kunnen toch een irriterende werking op het maagdarmstelsel van uw dier hebben. Zoals in het geval van katten ook het speciaal voor hen bedoelde kattengras. Maar ook een niet giftige palm als de Phoenix roebelenii kan voor problemen zorgen, doordat zijn takken zulke scherpe vezels bevatten. Als uw dier er vanaf blijft is dat geen probleem, maar het is zaak hier goed op te blijven letten. Merkt u dat uw dier erg graag van de niet-giftige planten eet, zet ze dan toch liever buiten bereik. Bedenk u ook dat als u een niet giftige plant met een bestrijdingsmiddel tegen bijvoorbeeld bladluizen of een bemesting bespuit, die ook vaak niet meer veilig is voor kat of hond. Op de website van de ASPCA kunt u van heel veel planten opzoeken of ze wel of niet giftig zijn voor hond of kat.

(Bron: ASPCA, 123planten, Catlab, LICG, Intratuin, Mooi wat planten doen, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

  DOORNROOSJE says:

  Wat fijn dat orchideeën niet giftig zijn voor kamerplanten 😱😂

   Ella55 says:

   hahahaha, ja dat staat er, hihi.

   MAX Vandaag says:

   Beste gebruikers,

   Dank voor jullie reacties. Wij hebben de bewuste passage aangepast.