vuurwerk

Zo komt uw huisdier de jaarwisseling door

Voor de jaarwisseling van 2022 naar 2023 geldt geen vuurwerkverbod meer, zoals de 2 jaar ervoor wel. Vanwege de coronapandemie heeft de Rijksoverheid toen het verbod opgelegd, om de druk in de ziekenhuizen laag te houden. Vanaf half december 2022 wordt er al een hoop vuurwerk ingeslagen, omdat veel mensen graag weer knallend het nieuwe jaar in willen gaan. Voor wie een huisdier heeft, kan het een avond met zorgen geven. Want dieren reageren niet altijd even goed op vuurwerk. Hoe kunt u zorgen dat uw huisdier de jaarwisseling goed doorkomt?

Elk huisdier reageert anders op de knallen en flitsen van vuurwerk. De tips die we geven, werken niet voor ieder dier. Ken uw eigen hond, kat of vogel goed en bekijk wat voor u het beste werkt.

Algemene tips voor huisdieren met de jaarwisseling

Het klinkt als een open deur, maar zorg dat er altijd iemand bij uw dier is. Ook als hij of zij niet bang is voor vuurwerk. Er kan altijd iets gebeuren waar ze ineens wel van schrikken. Bent u zelf bang voor vuurwerk? Probeer dit dan zo goed mogelijk te verbergen, uw hond of kat kan dit overnemen.

Weet u dat uw buren (veel) vuurwerk afsteken? Vraag of ze dit wat verder van uw huis af willen afsteken. Dan zijn de knallen iets minder dichtbij. Als anderen weten van de angst van uw hond of kat, zullen ze misschien sneller begrip tonen en aan u denken.

Doe ramen, deuren en gordijnen of rolluiken dicht. Zo komt er minder geluid en licht binnen. De radio of televisie aanzetten zorgt voor alternatieve geluiden. Ook kan het helpen om kalmerende geluiden zoals witte, bruine of roze ruis af te spelen.

Creëer een veilige plek voor uw huisdier. Het beste is in de buurt van mensen, maar wel zo ver mogelijk weg bij deuren en ramen. Een kleinere ruimte in huis waar minder licht en geluid binnenkomt, zoals een badkamer kan ook. Leg op de gekozen plek het lievelingskleed of -kussen van uw huisdier. Katten gaan graag de hoogte in of liggen graag in een kledingkast.

Tips speciaal voor katten

Katten en honden reageren anders op vuurwerk. Katten die gewend zijn om naar buiten te gaan, kunnen op oudejaarsdag soms beter binnen blijven. Als ze een angst voor vuurwerk hebben is dit sowieso aan te raden, maar voor katten die er minder bang voor zijn is het ook goed. Zorg voor voldoende water, eten en speeltjes.

Het kan helpen om de tijden van voeren wat aan te passen, als uw kat erg van eten houdt. Door wat later op de avond eten te geven, krijgt uw kat afleiding door te eten als er eerder op de avond al knallen zijn.

Is uw kat heel erg angstig wanneer er veel geknald wordt? Pak uw kat dan niet stevig vast. Een kat die in paniek is, kan onverwachte dingen doen. U kunt uw kat wel bij u op schoot laten zitten, als hij of zij daar behoefte aan heeft.

Soms wordt ook gezegd om uw kat te negeren als het angst vertoond, maar dat hoeft niet. Probeer uw huisdier naar een locatie te lokken die als prettig ervaren wordt en ga daar samen even spelen. Dan wordt vuurwerk gekoppeld aan iets positiefs. Sluit uw kat niet op in een bench of andere hele kleine ruimte. Dit kan de angst alleen maar vergroten, het dier kan geen kant op.

Tips speciaal voor honden

Laat uw hond ruim voor middernacht uit. Door overdag op rustige plekken te wandelen, kan uw hond de energie kwijt. Een hond die moe is, zal minder aandacht geven aan vuurwerk. Laat hem of haar ’s avonds ook niet meer los lopen, maar altijd aan de riem. Als uw hond ergens van schrikt, wil hij wegrennen. Wegrennen is zelf-belonend gedrag waarbij de hond zijn eigen probleem oplost door afstand te creëren tussen hemzelf en de prikkel, waardoor hij in het vervolg vaker weg zal rennen. In een eerder artikel gaan we uitgebreid in op meer tips voor honden. Er zijn ook vuurwerktrainingen voor honden, maar daar moet u in augustus of september eigenlijk al mee starten.

Anti-tips voor tijdens de jaarwisseling

We hebben ook nog een aantal anti-tips. Zo schreven we eerder al over het gebruik van medicijnen om uw hond rustiger te krijgen. Ook de Dierenbescherming is geen fan van kalmerende middelen. In sommige gevallen wordt het dier wel verdoofd, maar blijft het gehoor hetzelfde. En soms komen geluiden op zulke momenten juist nog harder binnen dan normaal. De angst blijft, maar uw hond kan er niet op reageren.

Ook zijn er speciale oordoppen, koptelefoons en brillen gemaakt voor honden om geluid en lichtflitsen te verminderen. Doe dit niet zomaar op bij uw hond. Ze moeten hiervoor getraind worden om te dragen. Voor advies hierover kunt u bij uw dierenarts terecht.

Andere dieren die last kunnen hebben van vuurwerk met oud en nieuw

Heeft u een vijver in de tuin met vissen erin? Span daar dan een net overheen. Zo kunnen er geen vuurwerkresten in het water terecht komen. Heeft u vogels? Dek dan de kooi of het buitenverblijf af met doeken. Laat nog wel wat gaten over voor frisse lucht. En volgens Vogelbescherming Nederland, schrikken jaarlijks veel wilde vogels van het vuurwerk. Heeft u paarden in de wei staan? Zet ze op stal. Ook al is het misschien een buitengebied waar minder vuurwerk afgestoken wordt, er is altijd kans dat het dicht in de buurt van uw paard komt.

Gemeenten met een algeheel vuurwerkverbod

Sinds 2020 is er al wel een verbod op knalvuurwerk, Chinese matten en vuurpijlen. Siervuurwerk zoals cakeboxen zijn wel toegestaan. In steeds meer gemeenten wordt gesproken over een algeheel vuurwerkverbod. Zo zijn er tijdens de jaarwisseling van 2022 naar 2023 12 gemeenten die zo’n verbod ingesteld hebben. Het gaat om Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug. De vraag is of de inwoners zich er ook daadwerkelijk aan gaan houden.

(Bron: NOS, Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn, archief, Anicura. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie