Chamaedorea elegans

Mexicaanse dwergpalm: Chamaedorea elegans

De Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea elegans) is ideaal voor degenen met weinig ruimte, want hij blijft bescheiden van formaat. Maar hij heeft onmiskenbaar de looks van een palm. Naast dwergpalm is hij ook wel bekend als bergpalm.

Standplaats

Een lichte plek, uit de volle zon is het beste voor deze plant. Staat hij veel in de zon, dan zullen zijn bladeren vergelen, maar als hij te donker staat stopt zijn groei, dus plaats hem op een plek waar hij in de buurt van het raam staat, maar geen direct zonlicht krijgt. Of voor een raam op het noorden. Kamertemperatuur is prima voor deze plant, maar in de winter mag de temperatuur wat lager zijn, tot rond de 15 graden.

Water geven

De grond moet steeds licht vochtig blijven, maar mag niet doorweekt raken. Geef daarvoor regelmatig kleine beetjes water. Hoe vaak dit is, is afhankelijk van de grootte van de plant en de hoeveelheid licht en warmte die hij krijgt. Als hij in de winter koeler staat, is zijn waterbehoefte minder groot, maar ook dan mag hij niet geheel uitdrogen.

Bij droge lucht wordt de dwergpalm wat bevattelijker voor spint. U kunt dit voorkomen door hem regelmatig te sproeien. Liefst minstens 2 keer per week als de luchtvochtigheid laag is.

Tijdens de lente en zomer elke maand plantenvoeding geven tijdens het gieten.

Verpotten

Als de dwergpalm ruim genoeg in zijn pot staat, is het eenvoudiger om zijn aarde gelijkmatiger vochtig te houden. Verpot de Chamaedorea elegans daarvoor ongeveer om het jaar en geef als een grotere pot dan nog niet nodig blijkt in elk geval weer een verse laag potgrond. Zodat hij weer in voedselrijke grond komt te staan.

Snoeien

In de woonkamer groeit hij langzaam en hij zal niet zo gauw groter worden dan anderhalve meter hoog. Snoeien is dus niet nodig en de stammetjes van deze palm kunnen sowieso niet gesnoeid worden, want dan kunnen er geen nieuwe takken meer aan ontstaan. Wel kunnen bruin geworden bladeren weggeknipt worden. Bij het groeien maakt hij bovenin nieuw blad aan, dat het onderste blad vervangt. Als de onderste bladeren verdorren, kunt u die dus uit de plant verwijderen.

Bloei

Er kunnen takjes met sierlijke gele bloeivormen aan de plant verschijnen.

Giftig

Deze palm is niet giftig.

Geef een reactie