Cymbidium

Cymbidium orchidee

Als de Cymbidium niet bloeit is het een weinig spectaculaire plant, maar daar komt verandering in als deze orchidee eenmaal wel tot bloei komt. Hij is daardoor naast plant dan ook zeer geliefd als snijbloem. De cymbidium is verkrijgbaar als grote potplant, maar er worden soms ook mini’s, hangplanten en grootbloemige varianten van aangeboden.

Standplaats

Een lichte, maar niet te zonnige plek. De Cymbidium houdt van gelijkmatige temperaturen en staat het liefst niet te warm. Vooral ’s nachts heeft hij het graag wat koeler. Tussen de 13 en 20 graden is ideaal voor deze plant. In de zomermaanden kan hij eventueel op een beschutte plek buiten staan. Haal hem dan uiterlijk begin september weer naar binnen. Hij is een liefhebber van frisse lucht, maar zorg wel dat hij daarbij niet op de tocht komt te staan, want dat ondermijnt zijn gezondheid.

Cymbidium

Water geven

Dompel de pot eens per 1 á 2 weken 10 minuten in onthard water op kamertemperatuur en laat goed uitlekken. Staat de Cymbidium in een sierpot, zorg dan dat hierin geen laag water komt te staan.

Geef tijdens de lente en zomer eens per maand plantenvoeding voor orchideeën tijdens het dompelen.

Sproeien wordt op prijs gesteld, maar staat hij in bloei, zorg er dan wel voor hierbij niet de bloemen te raken, want die kunnen anders smetten.

Cymbidium

Bloei

Komt tot bloei met 1 of meerdere bloemtakken, met daaraan de prachtige kelkvormige bloemen. In verschillende kleuren wit, groen, geel, oranje, roze, tot roodbruin. Ze kunnen een lichte, aangename geur verspreiden. De bloei houdt minstens 6 weken aan. Hoe warmer de plant staat, des te korter hij bloeit en andersom. De natuurlijke bloei valt tussen september en april. Dat is ook de tijd dat ze in de meeste tuincentra of bloemenwinkels te koop zijn.

Snijd of knip de bloemstengel(s) na de bloei onder uit de plant en zet hem vervolgens voor een periode van 2 á 3 maanden op een koelere, maar lichte plek. Er is een koelere periode nodig om opnieuw tot bloei te komen. Tijdens deze periode wat minder water geven. Er worden dan nieuwe scheuten ontwikkeld, die het jaar erop weer bloemtakken zullen vormen.

Cymbidium

Snoeien

De Cymbidium hoeft niet gesnoeid te worden, maar het is een forse groeier, dus wordt de plant te groot, dan kunt u hem in tweeën scheuren of snijden en de delen terug in eigen potten zetten.

Verpotten

Verpot de Cymbidium elke 1 á 2 jaar. In tegenstelling tot veel andere orchideeën heeft hij geen luchtwortels, maar een echte kluit. Is zijn wortelmassa niet toegenomen, zet hem dan in nieuwe orchideeëngrond terug in dezelfde pot en zijn de wortels wel toegenomen, zet hem dan in een grotere maat pot en vul aan met orchideeëngrond. Verpot bij voorkeur in het voorjaar en probeer de wortels hierbij zo min mogelijke te beschadigen. De plant wordt vaak topzwaar, dus een zware buitenpot kan voorkomen dat hij om tuimelt.

(Bron: orchidsinfo.org, Mooi wat planten doen, Bloemenbureau Holland, Mijntuin.org, Life and Garden)

Geef een reactie