Luchtplantjes

Luchtplantjes: Tillandsia

Tillandsia’s worden ook wel luchtplantjes genoemd, omdat ze niet in aarde staan, maar zich met hun korte wortels vastzetten aan bijvoorbeeld takken of stenen en hun voedsel ‘uit de lucht’ halen. Voor in huis zijn ze als losse plantjes te koop, maar ze worden ook wel als arrangement aangeboden, op bijvoorbeeld een stuk stronk. U kunt ze zelfs los neerleggen op bijvoorbeeld een niet te zonnige vensterbank.

Standplaats

Er zijn Tillandsia’s die afkomstig zijn uit woestijnachtige omstandigheden, uit tropische jungles en situaties daar tussenin. Over het algemeen hebben de woestijn-Tillandsia’s meer (zon)licht en minder water nodig. U herkent ze aan een wat witgrijzer blad. De groenere Tillandsia’s hebben wat minder licht nodig, maar wat meer water. De allergroenste versies hebben baat bij een wat hogere luchtvochtigheid op de plek waar zij staan, bij de witgrijze versies is dat niet nodig.

Luchtplantjes

Een Tillandsia zoals ze nu veel verkocht worden.

Water geven

Enige tijd geleden is het een rage geweest om Tillandsia’s op van alles vast te lijmen. Vaak met de gedachte dat er verder niet naar de plantjes omgekeken hoeft te worden en water geven overbodig is. Omdat ze toch wel van de lucht alleen zouden kunnen leven. Dat is echter wat teveel van het goede voor dit sterke plantje en ook al houden ze het op die manier misschien een poos uit, uiteindelijk laten zij dan toch het leven.

Afhankelijk van de luchtvochtigheid, kunnen Tillandsia’s hun water slechts voor een deel uit de lucht halen. Maar anders dan in de vrije natuur missen zij in huis regenbuitjes en dauw, dus u zult zelf ook water moeten geven. Dit kunt u enkele keren per week doen met een plantenspuit, maar u kunt de plantjes ook 1 á 2 keer per week dompelen in water op kamertemperatuur en als het even kan regenwater. Laat ze vervolgens goed opdrogen. Als er regelmatig langer dan een paar uur water tussen de bladeren blijft staan, kan hij op de langere duur gaan rotten. In een goed geventileerde kamer is altijd wat stroming van de lucht, waardoor hij beter zal opdrogen.

Luchtplantjes

Veel voedsel heeft een Tillandsia niet nodig, maar om hem de benodigde voedingsstoffen te geven, kunt u hem tijdens de zomermaanden eens per maand dompelen of besproeien met water waar u een kleine hoeveelheid plantenvoeding voor bromelia’s aan toevoegt.

Tillandsia cyanea

Een Tillandsia die ook vaak verkrijgbaar is, is de cyanea. In tegenstelling tot veel andere Tillandsia’s staat deze vaak wel in een potje met grond. Hij valt vooral op vanwege zijn mooie bloemvorm: een grote felroze schijf, waar kleine, paarse bloempjes op verschijnen. De bloei kan maandenlang aanhouden. Hij staat graag op een warme en lichte plek, uit de zon en heeft eens in de zoveel tijd een scheutje water nodig, afhankelijk van het licht en de warmte. Doordrenk de grond niet, want daar kan hij niet goed tegen. Na de bloei sterft de hoofdplant af, maar vormt hij aan de voet vaak babyplantjes die u eventueel apart kunt opkweken tot volwassen exemplaren.

Babyplantjes

Ook aan de voet van andere Tillandsia’s ontstaan op den duur vaak babyplantjes, ook wel pups genoemd. U kunt die laten zitten, zodat er een trosje plantjes ontstaat, maar u kunt ze als ze groot genoeg zijn ook voorzichtig van de plant draaien en zelfstandig gaan verzorgen.

Luchtplantjes

Geef een reactie