restjes kerstdiner

Dit is waarom u geen restjes kerstdiner aan uw hond of kat moet geven

Rondom de feestdagen belanden er tweemaal zoveel huisdieren met maag- en darmproblemen bij de dierenarts. De reden? Restjes van het kerstdiner die zij te eten krijgen. Veel van de gerechten die wij eten zijn namelijk totaal ongeschikt of zelfs gevaarlijk voor hond en kat.

Vet, suiker en zout

AniCura, een internationale keten met 80 dierenklinieken in ons land, waarschuwt: wat mensen eten kan gevaarlijk zijn voor dieren. Niet alleen bevatten restjes van kerstgerechten grote hoeveelheden vet, suiker en zout, er kunnen ook ingrediënten in zitten die direct gevaar opleveren voor huisdieren. Vet en zout leidt al tot klachten als braken en diarree, andere zaken kunnen nog ernstiger uitpakken.

Botjes van gevogelte, varkens- of schapenvlees

Zo moet u uw huisdier na het kerstmaal niet laten genieten van restjes met botjes van gevogelte, varkens- of schapenvlees. De verhitte botjes kunnen splinteren en zo de darmen perforeren. Daarnaast veroorzaken ze verstoppingen bij dieren die het niet gewend zijn botten te eten. Grotere botten kunnen zelfs vast komen te zitten.

Chocolade

Chocola is zeer giftig voor honden en katten. Hoe puurder de chocolade is, hoe meer theobromine (de giftige stof) het over het algemeen bevat. Houd alle producten die chocola bevatten dus ver bij uw dier vandaan en zorg dat ze ook niets binnen krijgen van bijvoorbeeld een stuk kersttaart of dessert met chocola.

Druiven en rozijnen

Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen druiven en rozijnen giftig zijn voor honden. Bijvoorbeeld een stuk kerstbrood of rozijnencake kan zo interne orgaanschade veroorzaken bij honden. Ook katten en fretten lijken gevoelig.

Avocado

De vrucht zelf geeft bij honden en katten maagdarmklachten, daarnaast kan de grote pit verstopping veroorzaken. Voor vogels, konijnen en knaagdieren als muizen, cavia’s en ratten is avocado zelfs ronduit giftig.

Ui en overige allium-soorten

Ui-achtigen veroorzaken bij honden en katten vergiftigingsverschijnselen. Het maakt daarbij niet uit of ze vers, gedroogd of verwerkt in gerechten zijn. Bepaalde stoffen in allium-soorten worden bij honden en katten omgezet in antioxidanten, die de rode bloedcellen beschadigen. In ernstige gevallen neemt het zuurstoftransporterend vermogen van het bloed af.

Overgewicht bij huisdieren

Wilt u uw huisdier met iets speciaals verwennen tijdens de feestdagen? Dan kunt u beter iets geven dat speciaal voor dieren is gemaakt. Buiten de risico’s op maag- en darmklachten veroorzaken teveel ongeschikte lekkere hapjes anders ook voor overgewicht. Met weer andere gezondheidsklachten als gevolg.

Lees ook: de kerstboom en meer decembergevaren voor huisdieren.
Hond of kat in huis? Pas op met deze giftige kamerplanten.
Zoetstof xylitol levensgevaarlijk voor huisdieren.
Vogels in huis? Pas dan op met giftige dampen tijdens gourmetten.

Bron: ANP, LICG, archief)

Geef een reactie

Reactie

    F berkenbos says:

    Dit is allemaal nieuws voor mij. Niet verwacht dat veel van het kerstdiner gerechten ongeschikt of zelfs gevaarlijk voor een hond of kat kunnen zijn. Ik vermoed dat mijn dochter het ook niet wist, want afgelopen kerst gaf ze wel enkele hapjes aan haar hond. Gelukkig was haar hond niets overkomen. Ik zal dit blog met haar delen. Dank je voor het delen van zulke informatie. Het was leerrijk en ook interessant. Ga zo door!