Miltonia

Viooltjesorchidee: Miltonia

Een orchidee met bloemen die sterk doen denken aan viooltjes, dat is de Miltonia. In Nederland gaat hij dan ook als viooltjesorchidee door het leven. Het is een plant met prachtige, felgekleurde bloemen, die ook nog eens heerlijk geuren.

Miltonia

Standplaats

Geef de Miltonia een lichte plaats, maar niet in de volle zon. Bij orchideeën verwachten we gewoonlijk dat zij aan een warme standplaats de voorkeur geven, maar de Miltonia gedijt ook goed bij wat koelere omstandigheden. Een temperatuur tussen de 15 en 25 graden is ideaal. Zorg wel voor een plek waar hij niet op de tocht staat.

Miltonia

Water geven

Laat de aarde tussen de gietbeurten steeds licht opdrogen, maar laat hem nooit geheel uitdrogen. In de praktijk zal dat neerkomen op zo’n 1 keer in de week á anderhalve week water geven. Een goede manier om deze orchidee water te geven is door hem onder te dompelen in lauwwarm water. Laat hem dan voordat u hem terug in zijn eventuele ompot zet wel eerst goed uitlekken.

Tijdens de lente en zomer elke maand wat plantenvoeding voor orchideeën met het gieten geven.

Omdat deze plant van een hoge luchtvochtigheid houdt, kunt u hem het beste elke week een sproeibeurt geven. Als de lucht erg droog is liever nog wat regelmatiger nevelen.

Bloei

De bloemen van de Miltonia verspreiden een heerlijke geur en de bloei houdt een week of 6 aan. De plant is tegenwoordig te krijgen met kleine en met grote bloemen.

Verwijder de bloemstelen als de plant is uitgebloeid, door ze onderaan af te knippen. Plaats de plant in het najaar vervolgens op een koelere plek, van rond de 15 graden en zet hem in de vroege lente terug op zijn gewone, warmere plek. Na ongeveer een jaar komt hij doorgaans opnieuw tot bloei vanuit 1 of meerdere nieuwe bloeistengels.

Miltonia

Verpotten

Voorzie de Miltonia elke 2 á 3 jaar van een verse laag grond voor orchideeën en geef hem daarbij zo nodig ook meteen een groter maatje pot.

Geef een antwoord