Kwartjesplant

Kwartjesplant: Aspidistra elatior

De kwartjesplant (Aspidistra elatior) is een sterke bladplant, die het ook goed doet bij wat minder licht en op de koelere plekken in huis. Hij wordt ook wel kloosterplant of blarenplant genoemd. In het Engels heet hij Cast Iron Plant, oftewel gietijzeren plant, wat ook weer op zijn onverwoestbare eigenschappen slaat.

Standplaats

De kwartjesplant groeit in de natuur onder andere planten en staat in huis daarom graag op een lichte plek, maar wel uit de zon. Bij teveel licht verkleurt zijn blad geel. Hij doet het ook goed op een plek waar het wat koeler is, dus hij kan prima in de niet verwarmde vertrekken in uw huis staan, maar houdt wel van warmte, dus ook de huiskamer is geschikt.

Kwartjesplant

Water geven

Laat de grond tussen de gietbeurten steeds eerst weer licht opdrogen. Hij beschikt over wortelstokken die water op kunnen slaan. Als hij met zijn wortels in het water komt te staan, is dat schadelijker voor deze plant, dan dat hij een korte periode te droog staat. In een warm vertrek is eens per week meestal voldoende, staat hij koeler, dan minder water geven.

Zijn voedselbehoefte is niet zo hoog. Het voldoet om tijdens de lente en zomer maandelijks plantenvoeding te geven tijdens het gieten.

Sproeien is niet nodig bij deze plant, maar kan ook zeker geen kwaad. Een effectievere manier om hem van stof te ontdoen is de bladeren afnemen met een vochtige doek. Het voorkomt dat het glanzend groene blad anders met de tijd wat doffer wordt.

Verpotten

De kwartjesplant is een langzame groeier en verpotten is dus niet zo vaak nodig. Zo eens in de 3 jaar is over het algemeen voldoende.

Snoeien

Zoals gezegd groeit de kwartjesplant niet snel. Hij wordt meestal niet hoger dan 70 centimeter. Buiten het verwijderen van lelijk geworden blad of bruine bladpunten zult u dus niet vaak de snoeischaar ter hand hoeven nemen. Hij blijft wel in de breedte groeien. Wordt de plant te breed naar uw zin, dan kunt u hem door zijn kluit te scheuren delen en de nieuw ontstane plantjes apart oppotten.

Bloei

Er kunnen bloemen aan de plant komen, maar in huis gebeurt dit zelden. Dat is jammer, want ze zien er bijzonder uit en liggen direct boven de grond. Ze ontstaan uit een soort knolletjes.

Kwartjesplant

Giftig

De kwartjesplant is niet giftig. In Azië worden de bladeren net als bananenbladeren vaak gebruikt om voedsel op te presenteren. De bladeren worden overigens zelf niet genuttigd.

Kwartjesplant

Gespikkeld blad

Er zijn ook kwartjesplanten met vrolijke stippels op het blad. Die hebben net wat meer licht nodig dan hun compleet groene familieleden.

Kwartjesplant

Geef een reactie