Dendrobium nobile

Dendrobium nobile

Net als de Phalaenopsis is de Dendrobium nobile een populaire orchidee, die redelijk gemakkelijk te verzorgen is. Tijdens de bloei is de plant bezaaid met bloemen en werkelijk een lust voor het oog.

De verschillende Dendrobium-soorten komen van nature uit de gebieden rondom de Himalaya, zuidelijk China, Japan en Maleisië. Ze groeien vooral als epifyt in bomen, maar ook wel op rotsachtige ondergronden.

Standplaats

De Dendrobium nobile wordt meestal gekocht als hij in bloei staat en dan vooral in de eerste maanden van het jaar. Zet hem dan op een lichte, maar niet te zonnige plek, dan zijn de bloemen het langst houdbaar. De temperatuur kan het best tussen de 15 en 25ºC gehouden worden.

Dendrobium nobile

 

Water geven

Tijdens de bloei heeft de Dendrobium nobile regelmatig water nodig, zo eens in de 7 a 9 dagen. Laat de aarde tussen de gietbeurten wel licht opdrogen, want de wortels mogen niet in het water staan. De beste manier van water geven is door de plant een minuut of 10 onder te dompelen in de wasbak of een emmer. Gebruik daarvoor water op kamertemperatuur en laat de pot goed uitlekken.

Deze orchidee heeft weinig voedsel nodig, maar buiten de rustperiode en de wintermaanden om kunt u eens per maand mest voor orchideeën geven.

Bloei

De Dendrobium onderscheidt zich van andere orchideeën met zijn bloei. Bij de Dendrobium groeien de bloemen uit de oksels van elk blad aan de stammen van de plant. De bloemkleuren variëren van wit, geel, oranje, rood, roze tot paars en combinaties daarvan. Als de bloemen zijn uitgebloeid vallen ze vanzelf van de plant. Er worden nu aan de voet van de plant nieuwe scheuten aangemaakt, waaraan na een maand of 8 a 12 nieuwe bloemen tevoorschijn zullen komen. De uitgebloeide stengels komen niet opnieuw tot bloei en kunnen na verloop van tijd weggesnoeid worden.

Na de bloei is er een korte rustperiode nodig. Zet de plant dan een week of 3 op een koelere plek en geef tijdens deze periode minder water. Daarna kan hij weer op zijn gewoonlijke plek staan en weer wat meer water krijgen.

Om de nieuwe scheuten in bloei te krijgen is ook een rustperiode nodig. Zet de plant daarvoor aan het eind van het jaar een week of 6 in een koelere ruimte, bijvoorbeeld een slaapkamer. Geef in die periode geen mest en minder water. Bij de nieuwe scheuten die een centimeter of 20 lang zijn zullen in de oksels van de bladeren dan nieuwe bloemknoppen verschijnen. Zet de plant dan weer in de warme huiskamer en geef meer water en ook weer mest.

Dendrobium nobile

Verpotten

Bij deze plant is het beter niet te vaak te verpotten. Zo eens in de 2 á 3 jaar is genoeg. Gebruik speciale grond voor orchideeën en verwijder eventuele dode of beschadigde wortels.

Geef een reactie