phalaenopsis

Vlinderorchidee: Phalaenopsis

De populaire en veel verkochte orchidee Phalaenopsis is één van de gemakkelijkste orchideeën om in onze huiskamers te houden en is tegenwoordig in alle soorten en maten te krijgen.

Vlinderorchidee

Vanwege de vorm van de bloemen noemen wij de orchidee in het Nederlands vlinderorchidee. De Latijnse naam Phalaenopsis staat voor nachtvlinder en komt van het Griekse phalaina, wat nachtvlinder betekent en opsis wat lijkend op betekent. Van oorsprong komt de Phalaenopsis uit de tropische regenwouden van Azië, Nieuw–Guinea en Australië, waar hij voornamelijk in bomen groeit. Dit zonder de boom te belasten, want het is een epifyt en water en voedsel haalt ‘ie dus uit het regenwater en niet als parasiet uit de boom. Ook op andere plekken met een sterk luchtdoorlatende grond en op rotsen voelt hij zich prettig.

Standplaats

Zorg voor een lichte, maar niet te zonnige plek. In de natuur groeit hij graag onder een bladerdek, dus direct zonlicht vindt hij niet fijn. Als de bladeren geel worden kan dat een teken zijn dat er een teveel aan zonlicht is.

Aangezien hij tropische omstandigheden gewend is, gedijt de Phalaenopsis het beste bij een temperatuur tussen de 16 en 25 graden, waarbij 16 graden de minimale nachttemperatuur is. Overdag is de temperatuur liefst boven de 20 graden. Ondanks dat het een warmteminnende plant is, zet u hem het beste niet te dicht in de buurt van de verwarming. Dit omdat de luchtvochtigheid dan te laag wordt. Ook tocht houdt deze orchidee niet van.

phalaenopsis

Water

De waterbehoefte van de Phalaenopsis is niet zo groot. Zomers één keer in de week een scheut water (op kamertemperatuur) is genoeg, in de winter nog wat minder. Regenwater is daarbij geschikter dan kraanwater, want hij houdt van zacht water. Ook dompelen is een goede manier om deze plant van water te voorzien. Zet de pot daarvoor enkele minuten in de gootsteen of een bak met een laag water en laat hem erna goed uitlekken.

Tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) kunt u om de week plantenvoeding voor orchideeën tijdens het water geven toevoegen.

Vaak ontwikkelen zich luchtwortels, die buiten de pot groeien en deze kunt u gewoon hun gang laten gaan.

Sproeien

In de winter- en zomermaanden is de luchtvochtigheid in onze huizen vaak laag en dan maakt u uw Phalaenopsis extra blij met een sproeibeurt. In de tropen is de luchtvochtigheid altijd hoog en uw orchidee floreert beter als u dit tot op zekere hoogte nabootst. Vermijd overigens de bloemen, want die kunnen anders smetten.

phalaenopsis

Bloei

De Phalaenopsis is tegenwoordig jaarrond bloeiend te koop en is er in het wit, roze, lila, geel en zalmkleur en de bloemen zijn er in effen, gespikkeld of gemarmerd. En dat met kleine bloemen, grootbloemigen en alles daar tussenin. En dan hebben we het nog niet eens over de geverfde exemplaren, die ook steeds meer te koop zijn, in bijvoorbeeld blauw, groen of goud en dan met of zonder glitters.

De bloei is uitbundig en houdt lekker lang aan, tot wel 3 maanden.

Opnieuw in bloei

Nadat de plant is uitgebloeid kunt u hem redelijk gemakkelijk opnieuw in bloei krijgen door de bloemtak boven het derde oog (verdikking) af te knippen. Plaats de plant hierna tijdelijk (enkele weken) op een wat koelere plek, voordat u hem weer terug op zijn gewoonlijke plek zet. Zo wordt de bloemvorming gestimuleerd. Na verloop van tijd zal er dan meestal een nieuwe bloemtak op de oude tak gevormd worden.

Keiki

In zeldzame gevallen ontwikkelt zich geen nieuwe bloemstengel uit een slapend oog, maar een miniplantje, een keiki (Hawaiiaans voor kindje). Als er voldoende blaadjes en wortels aan het plantje ontwikkeld zijn, dan kunt u hem eraf knippen en een eigen pot met orchideeënaarde geven.

Verpotten

De wortels van de Phalaenopsis zijn kwetsbaar en het beste laat u de plant dus zoveel mogelijk met rust. Maar eens in de 2 á 3 jaar verpotten is wel nodig, liefst in de lente aangezien de plant dan het beste herstelt. Bij tuincentra is speciale grond voor orchideeën te koop. Dit luchtige mengsel zorgt ervoor dat de wortels optimaal kunnen ademen. Normale potgrond is voor de Phalaenopsis niet geschikt. Verwijder nu ook meteen eventuele dode wortels. In tegenstelling tot andere planten mag u deze orchidee eventueel in een transparante pot planten. De wortels zijn juist ingesteld op licht.

phalaenopsis

Geef een reactie

Reacties (3)

    Olanda says:

    Ik had een huis vol orchideeën, iedere keer weer in de bloei prachtig gewoon. Maar ongeveer in Mei kreeg ik wolluis in de planten. Ik vind het zo erg maar en na veel rondvragen en veel probeersels bijna alles verwijderd.
    Dat was ook iedere keer het advies, gooi maar weg.
    Er zaten planten bij die ik al 17 had.
    Als er iemand is die mij advies kan geven wat ik kan doen.
    Heb overigens een stephanotisch die bloeit als een gek de plant is zo groot dat ik hem haast niet meer in huis kan handhaven toch leuk zoiets

    Annecor says:

    Dat probleem heb ik dus ook met mijn orchideeën. Steeds komt die wolluis terug. Ik heb de bladeren al schoongemaakt en de witte puntjes tussen de steel en de bladeren weggehaald, maar ik kom er niet vanaf.
    Ik baal verschrikkelijk, want het is juist bij orchideeën die prachtig staan te bloeien. Resultaat is dan maar steeds de aangetaste orchideeën weggooien.
    Waar komt die wolluis vandaan en hoe kan ik er af komen?

      Boris2 says:

      Dag Annecor en Olanda, ik heb ook al jarenlang orchideeen en eenmaal wolluis gehad, ik heb de wolluis stelselmatig aangestipt met een wattenstaafje vochtig gemaakt met spiritus. De wolluis verdween na 2 maanden en nooit meer terug gezien. Ik heb de spiritus zelf bedacht aan de hand van het sop en spiritusmengsel tegen de luis buiten, alleen spuit je dan overvloedig.
      Het enige dat je echt moet doen is volhouden, sterkte ik weet wat het is om planten te hebben die je als je kindje beschouwt. Zo heb ik een lidcactus die om de drie maanden bloeit, zij is ruim 100 jaar oud en geerfd van de moeder van mijn 87-jarige buurvrouw. De lidcactus heeft een omvang van 60 cm.
      Groet Boris 2