Areca palm

Areca palm: Dypsis lutescens

Eén van de bekendste palmensoorten voor de huiskamer is de Areca. Het is een sterke en mooie palm die in één keer een lekker tropisch sfeertje in huis brengt.

Stammetjes

De Areca palm is een vederpalm en komt van oorsprong uit de tropische regenwouden op Madagascar. Hij is onder verschillende namen bekend en is te verwarren met de Areca catechu (betelpalm) uit Azië, maar dat is een hele andere plant. Tegenwoordig is zijn Latijnse naam Dypsis lutescens, maar hij is ook langere tijd Chrysalidocarpus Lutescens genoemd. In de huiskamer wordt hij meestal tot zo’n 2 meter hoog. Hij kan heel oud worden en na verloop van tijd kan hij stammetjes vormen. Oudere planten kunnen tevens bloeien, maar dat gebeurt zeer zelden in de huiskamer.

Standplaats

Een lichte, maar niet te zonnige plek is het meest geschikt voor de Areca palm. ’s Winters kan hij best enkele uren vol in de zon staan, maar zomers is dat teveel van het goede en staat hij liever wat verder de kamer in. De temperatuur mag niet onder de 13 graden komen.

areca palm

Jong exemplaar

Water

De Areca houdt niet van natte voeten, maar mag ook niet uitdrogen. Zorg dat de potkluit dus altijd licht vochtig blijft. Gebruik liefst lauwwarm water. Hoeveel water er precies nodig is, is afhankelijk van de warmte (en dus verdamping) in de huiskamer. Grotere exemplaren hebben flink water nodig. Tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) kunt u om de week plantenvoeding voor bladplanten of palmen met het gieten gegeven worden. Het is een sterke plant, die zich goed aan de omstandigheden in onze huiskamers aanpast, maar aangezien hij oorspronkelijk uit omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid komt, waardeert hij een sproeibeurt op z’n tijd zeker. Het zorgt er ook voor dat er minder stof op de plant blijft zitten.

Verpotten

Het is verstandig deze plant niet te krap in de pot te laten staan. Dat voorkomt dat hij snel uitdroogt. Verpotten kan het beste in het voorjaar gebeuren en dat ongeveer eens in de 2 jaar, zodat de aarde voedselrijk genoeg blijft. U kunt eventueel speciale palmengrond gebruiken, maar gewone potgrond is ook prima.

areca palm

Snoeien

De onderste bladeren worden na verloop van tijd minder mooi en deze kunt u het beste weg snoeien. Ook worden de bladpunten vaak bruin en die kunt u er deels voorzichtig af knippen, zonder in het groen te komen.

Niet giftig

Huisdieren en de Areca gaan prima samen, want hij is niet giftig. Wel kan hij bij katten uitnodigen tot het eten van de plant, maar dat kunt u voorkomen door kattengras neer te zetten.

Geef een reactie

Reactie

    Anita Henzen says:

    Ik heb een vraag zag ineens dat er allemaal witte stipjes op het blad zit wat is het en wat kan ik er aan doen???