Tijgerorchidee

Tijgerorchidee: Oncidium

Dankzij de bijzondere ‘tijgerprint’ op zijn bloemkelken heeft de Oncidium orchidee de naam tijgerorchidee gekregen in Nederland. Met zijn grote hoeveelheid gele bloemen tijdens de bloei is deze plant een enorme op vrolijker.

Standplaats

Geef de tijgerorchidee een lichte plek, maar niet in de volle zon. De temperatuur van het vertrek moet minstens 15 graden zijn. Staat hij flink warmer, dan is het om hem opnieuw in bloei te krijgen wel goed om hem tijdelijk op een wat koelere plek te zetten en vervolgens terug te halen naar zijn normale standplaats. Zorg ervoor dat zijn standplaats tochtvrij is en hij niet te dicht in de buurt van de verwarming staat.

Tijgerorchidee

Water geven

Laat de grond tussen de gietbeurten steeds weer licht opdrogen. De tijgerorchidee mag zeker niet in een laag water komen te staan. Zo eens in de 1 á anderhalve week water geven is meestal voldoende. U kunt de plant ook dompelen en goed laten uitlekken. Gebruik hiervoor water op kamertemperatuur.

Tijdens de lente en zomer eens per maand plantenvoeding voor orchideeën tijdens het gieten geven.

De tijgerorchidee houdt van een hoge luchtvochtigheid. Als de luchtvochtigheid in huis laag is, dan is het goed om hem zeker eens per week te sproeien. Vergeet daarbij ook de eventuele luchtwortels niet. Tijdens de bloei liefst nog wat vaker, door de knoppen die nog niet zijn uitgekomen dagelijks te sproeien.

Tijgerorchidee

Bloei

Aan lange stengels komen tot soms wel tientallen knoppen uit. De bloei duurt over het algemeen 6 tot 8 weken. In een te warm vertrek is de bloei korter. Is de bloemstengel eenmaal uitgebloeid, dan kunt u die onderaan in de plant afknippen. 8 maanden tot een jaar later zal hij vanuit een andere scheut en een nieuwe stengel opnieuw gaan bloeien.

Verpotten

Voorzie de tijgerorchidee elke 2 á 3 jaar van een nieuwe laag grond voor orchideeën. Soms is het nodig dan ook meteen een grotere maat pot te geven, maar anders kunt u hem terugplaatsen in de pot waar hij al in staat. Ga voorzichtig te werk, zodat u de (lucht)wortels niet beschadigt.

Geef een reactie