Bamboepalm, Rhapis excelsa

De Nederlandse naam van de Rhapis excelsa – bamboepalm – is een beetje verwarrend. Is het nou een palm of een bamboe? Het is een palm, maar door de structuur van zijn stammen heeft hij wel wat weg van een bamboe, waardoor hij onder de naam bamboepalm door het leven gaat.

Standplaats

Geef de bamboepalm bij voorkeur een lichte plek, maar zonder direct zonlicht en zorg dat hij niet op de tocht staat. Ook op een donkerder plek in huis zal deze sterke plant het overigens prima redden, hij zal hooguit nog wat langzamer groeien. Hij kan ook heel veel hebben op het gebied van temperatuur, maar doet het extra goed in de warmte van de woonkamer.

Water geven

Houd de potgrond steeds licht vochtig tussen de gietbeurten. In het groeiseizoen zal dat neerkomen op zo’n 2 keer in de week en in de winter eens in de week. Zorg wel dat de plant niet in een laagje water komt te staan, want hier kunnen zijn wortels niet tegen. Net zo schadelijk is het om de plant langere tijd uit te laten drogen. Hierdoor krijgt hij echt een klap en ook al zal hij niet meteen dood gaan, hij wordt er zeker niet mooier op.

Geef hem tijdens de lente en de zomer elke maand plantenvoeding tijdens het gieten.

Deze palm is geen fan van droge lucht, dus staat de verwarming veel aan of is de luchtvochtigheid in huis aan de lage kant, sproei hem dan af en toe om zijn bladeren gezond te houden. Het houdt hem ook meteen vrij van stof.

Snoeien

Het onderste, oude blad wordt vervangen met nieuw blad en lelijk geworden blad kunt u daarom van tijd tot tijd van de plant af knippen. Ook eventuele bruine randen kunt u desgewenst van de plant knippen.

Verpotten

Voorzie de bamboepalm elke 2 á 3 jaar van nieuwe grond en geef hem daarbij zo nodig een groter maatje pot.

Luchtzuiverend

De bamboepalm staat op de NASA-lijst van luchtzuiverende planten. Daarop staat overigens ook de Chamaedorea seifrizii, die ook als Bamboo Palm door het leven gaat, maar dan op z’n Engels geschreven. De bamboepalm is goed in staat om schadelijke stoffen uit de lucht in huis te halen. Aangezien hij ook voor een betere luchtvochtigheid in huis zorgt, verbetert u het binnenklimaat in uw huis in één keer als u één of meerdere exemplaren van deze plant neer zet.

Niet giftig

De bamboepalm is niet giftig, dus ook uitstekend geschikt als u huisdieren heeft.

Geef een reactie