grasaren

Zo verraderlijk zijn grasaren voor uw huisdier

Heeft u een hond of kat? Pas dan op met grasaren. Deze blijven gemakkelijk hangen in de vacht en kunnen pijnlijke gevolgen hebben voor uw viervoeter. Waardoor dat komt, leggen wij u uit.

Grasaren

In de lente- en zomermaanden kunnen ze overal liggen: grasaren. Ze lijken op tarwe, maar het zijn de zaden van wild gras. Zodra ze uitdrogen worden ze geel en vallen ze uit elkaar in losse zaden waar weerhaakjes aan zitten. Dit zijn lange stekels die uitsteken en makkelijk in de vacht van uw huisdier blijven hangen.

Grasaren

Kruipers

Als grasaren eenmaal in de vacht van uw huisdier terechtkomen, kunnen deze zich een weg banen richting de huid. Daarom worden ze ook wel kruipers genoemd. De richting van de haartjes aan de grasaar is bepalend welke kant deze op kruipt. Als deze met de punten tegen de huid aanzitten, kunnen grasaren de huid van uw viervoeter binnendringen.

niet giftige kamerplanten
Lees ook: 11 niet giftige kamerplanten voor huisdieren

Pijnlijk

Eenmaal binnengedrongen in de huid kan een grasaar doorkruipen, vertelt dierenarts Bernard Valkenburg aan Omroep Brabant. Dit kan als gevolg hebben dat deze er ergens anders weer uitkomt Ook kunnen er ontstekingen of zwellingen ontstaan wanneer er 1 onder de huid zit en het wondje dichtgroeit.

Grasaren uitgedroogd

Herkennen

Als uw huisdier last heeft van grasaren, kunt u dit herkennen aan een aantal factoren. De dierenpolitie beschrijft er een aantal op hun sociale media: “Als een dier een grasaar in zijn oor heeft gekregen, kan hij met zijn kop gaan schudden of met zijn oren gaan klapperen. Een grasaar in de neus kan niezen veroorzaken. Loopt een dier mank? Dan kan het zijn dat er een kruiper via de voet het lichaam is binnengedrongen”. Ook zwellingen, ontstekingen en open wonden kunnen een teken zijn.

Error: Ongeldige post ID.

Voorkomen

Om te voorkomen dat uw viervoeter last krijgt van kruipers, is het raadzaam om de vacht na elke wandeling te controleren. Dit doet u simpelweg door met uw vingers de vacht te kammen. Vermoedt u dat uw huisdier last heeft van onderhuidse grasaren? Neem dan contact op met uw dierenarts.

(Bron: Dierenpolitie, Omroep Brabant, Veterinaire Specialisten, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie