Dwergdadelpalm

Dwergdadelpalm: Phoenix roebelenii

De dwergpalm (Phoenix Roebelenii) is een palmboom met stam en al, maar dan in miniformaat en dus ideaal voor in de huiskamer. Hij groeit langzaam en zal uiteindelijk maximaal 3 meter hoog worden.

Standplaats

Deze palm mag een zonnig plekje in de woonkamer krijgen. Iets donkerder kan ook, maar als hij té donker staat, gaat dit ten koste van de ontwikkeling van nieuw blad en zal hij sprietterig worden. Als hij in de volle zon geplaatst wordt, moet hij hier wel even rustig aan wennen. Plaats hem in dat geval eerst wat verder in de kamer en dan steeds wat dichter naar het raam.

Water geven

Dwergdadelpalmen hebben een vrij grote waterbehoefte en staan graag in grond die steeds licht vochtig blijft. Geef daarvoor 2 á 3 keer in de week water en bij grote warmte nog wat vaker, maar wel zo dat er geen water in de pot komt te staan. Als de dwergpalm regelmatig te droog wordt, zal hij gaan kwijnen.

Sproei regelmatig om het blad gezond en vrij van stof te houden.

Geef tijdens de lente en zomer elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten.

Dwergdadelpalm

Verpotten

Als u uw dwergpalm gekocht heeft en hij staat in een vrij krappe pot, verpot ‘m dan meteen naar een wat groter exemplaar. Dat maakt het water geven eenvoudiger, omdat u dan wat minder vaak hoeft te gieten. Voorzie uw palm vervolgens elke 2 jaar van een nieuwe laag potgrond en zo nodig weer van een grotere maat pot.

Snoeien

De Phoenix roebelenii hoeft niet gesnoeid te worden. U kunt alleen eens in de zoveel tijd de onderste takken wegknippen. Die worden vaak al uit zichzelf lelijk en zo krijgt de plant met de tijd een hogere stam. Pas hierbij op voor de scherpe doorns.

Dwergdadelpalm

In de natuur is de dwergdadelpalm vaak meerstammig.

Bloei

Binnenshuis komt de dwergdadelpalm meestal niet te bloei, maar het kan wel.

Giftig?

De dwergdadelpalm is niet giftig, maar kan door de scherpe randen van het blad wel flink irriterend werken als huisdieren er van eten. Voor kleine kinderen kunnen de doorns een probleem zijn.

Geef een reactie