Cambria

Cambria orchidee

De Cambria orchidee is een bijzondere orchidee. Hij komt in de natuur niet voor, maar is door de mens ontwikkeld. De allereerste door de Belg Charles Vuylsteke. Hij is samengesteld uit verschillende andere orchideeën: de Odontoglossum, Cochlioda, Miltonia, Oncidium en Brassi. Dat verklaart ook waarom hij best wat uiterlijke kenmerken vertoont van bijvoorbeeld de Miltonia. Door de jaren heen zijn steeds mooiere variaties ontstaan.

Standplaats

De Cambria heeft een lichte plek nodig, waar hij niet direct in de zon staat. Belangrijk daarnaast is warmte. Deze orchidee gedijt het best bij een temperatuur tussen de 18 en 24 graden. De nachten mogen wat koeler zijn, maar niet onder de 15 graden komen.

Zet hem niet te dicht in de buurt van de verwarming.

Cambria

Water geven

De Cambria heeft buiten de rustperiode om (zie bij bloei) eens per week á 2 keer per week water nodig. Dit is afhankelijk van hoe warm hij staat. Zorg ervoor dat de grond nooit helemaal uitdroogt, maar de wortels ook niet in een laag water komen te staan. Een goede manier is om de (binnenpot van) plant daarvoor (maximaal 10 minuten) onder te dompelen in lauwwarm water en goed uit te laten druppelen.

Geef tijdens de zomermaanden eens per maand orchideeënvoeding tijdens het water geven en in de winter 1 keer per 2 maanden een halve dosering.

Als de luchtvochtigheid in huis laag is doet een dagelijkse sproeibeurt wonderen. Vermijd het sproeien van open bloemen. Dichte bloemknoppen hebben juist baat bij sproeien en komen dan gemakkelijker uit.

Cambria

Bloei

De bloei van de Cambria houdt zo’n 6 weken aan. De bloemen hebben een mooie tekening en kunnen gezien de afkomst van verschillende soorten orchideeën veel verschillende kleuren hebben: rood, roze, bruin, paars, oranje, wit of geel. Of een combinatie van kleuren. Ze verschijnen aan bloemstengels die na de bloei in hun geheel uit de plant geknipt kunnen worden. Deze komen niet opnieuw tot bloei. Na zo’n 8 tot 12 maanden groeien er 1 of meerdere nieuwe bloemscheuten.

Een korte rustperiode van 8 weken zorgt voor een betere herbloei. Het juiste moment daarvoor is als de nieuwe bloemscheuten zijn uitgegroeid tot harde, gevulde schijven. Zet de plant dan iets koeler (tussen de 16 en 17 graden en geef tijdens deze periode ook wat minder water: eens in de 2 weken. Zorg wel dat ook deze plek voldoende licht is. In die tijd ontstaat de nieuwe bloemstengel/bloemstengels. Haal hem vervolgens terug naar de warme woonkamer en geef weer water zoals hieronder beschreven.

Cambria

Verpotten

Eens in de 3 jaar moet de Cambria in het voorjaar verpot worden (of wat eerder als de grond voor die tijd al verteerd is). Gebruik hiervoor speciale grond voor orchideeën, dit heeft de juiste structuur en luchtigheid die de wortels nodig hebben. Verwijder hierbij zo nodig voorzichtig slechte wortels.

(Bron: orchidsinfo.eu, Orchideeënhoeve)

Puzzel

Met hun mooie tekening zijn de bloemen van de Cambria orchidee net kleine kunstwerkjes. Weet u hoe de foto hieronder hoort? Puzzel de stukjes op de juiste plek en bekijk deze prachtige kamerplant in volle glorie.

Geef een reactie