hitte

Eerste hulp bij hitte in het MAX Vandaag-hittedossier

Het kwik stijgt in de zomer vaak tot grote hoogte. Die warmte vindt lang niet iedereen fijn en kan voor problemen zorgen. Hoe u zich het best wapent tegen hitte? Wij hebben tal van bruikbare tips en aandachtspunten gebundeld in ons hittedossier.

Goed smeren

In het hittedossier vindt u allerlei artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Allemaal hebben ze op één of andere manier te maken met hitte. Zo vindt u er verschillende artikelen over zonnebrand, want insmeren met een crème met beschermingsfactor is erg belangrijk als de zon zich laat zien. Wij vertellen u hoelang zonnebrandcrème houdbaar is, en of het echt zo is dat het pas 30 minuten na het aanbrengen werkt. Ook kunt u lezen wat er nu precies in zulke crème zit.

Genoeg drinken

Naast goed insmeren, is ook genoeg drinken van belang als het buiten warm is. U zweet vermoedelijk meer, waardoor u wel genoeg vocht binnen moet krijgen. In het dossier vindt u daarom een stuk over wat u het best kunt drinken (en eten) op warme dagen.

Ook belichten we het belang van het meenemen van een flesje water als u ergens naartoe gaat. Houd er overigens wel rekening mee dat dit water slechts een bepaalde tijd goed blijft.

Warmte in of uit huis

Als het buiten warm is, wordt dit het binnen vaak ook. Dat kan erg vervelend zijn, zeker als u probeert te slapen. Wij beschrijven hoe u warmte zo snel mogelijk uit huis verdrijft. Blijft het echt hangen? Ook daar hebben we tips tegen.

Slapen met hitte, tropische nachten
Lees ook: Tips om goed te slapen tijdens tropische nachten

Natuurlijk is voorkomen beter dan ‘genezen’, dus we hebben ook een artikel gewijd aan huishoudelijke-apparaten die juist voor extra warmte zorgen en die u daarom misschien niet wilt gebruiken als het buiten heet is. De wasdroger is hier een voorbeeld van.

In de auto

Ook in de auto en andere voertuigen kan hitte flink blijven hangen. Dat maakt een reis soms best een beproeving. In het hittedossier vindt u een stuk over hoe u de temperatuur in de auto zo laag mogelijk kunt houden. De auto zelf heeft het overigens ook zwaarder te verduren tijdens warme periodes. Hoe houdt u hier zoveel mogelijk rekening mee? U leest het hier. Heeft u een auto met airco? Zo gebruikt u die optimaal.

Airco

Van airco in de auto naar de airco in huis. Dit apparaat houdt de woning lekker koel, maar er wordt wel vaak gezegd dat airco-lucht voor verkoudheid kan zorgen. Is dat zo? Ook nekpijn wordt soms toegeschreven aan koude lucht uit de airco. Hoe voorkomt u dat, zo’n airco-nek?

Ventilator (onderhoud)

Naast de airco, biedt ook een ventilator wat (plaatselijke) verkoeling in huis. Wij vertellen u waar u zo’n apparaat het best kunt neerzetten en hoe u ‘m schoonmaakt. Een ventilator zonder vuil werkt immers het best.

Zomerkwalen

Hitte kan voor lichamelijke ongemakken zorgen. Een aantal van deze ongemakken wordt belicht in het hittedossier. Zo hebben we een stuk over dikke enkels door warmte en hoe u zoiets voorkomt. Ook darmproblemen door ongare stukken vlees van de barbecue komen vaak voor in de zomer. Met deze tips verkleint u het risico op dit vervelende euvel. 

De zomer is daarbij vaak ook het seizoen van jeukende bultjes, al dan niet veroorzaakt door insectenbeten. Dit doet u tegen zomerse jeuk. 

Zwemmen

Een fijne manier om wat af te koelen, is door een duik te nemen in fris water. Wie natuurwater of de zee uitkiest als zwemlocatie, moet er wel zeker van zijn dat zwemmen hier veilig kan. Hoe u weet of het zwemwater dit is? Wij hebben een aantal aandachtspunten op een rij gezet.

Help de dieren

Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen veel last hebben van warmte. U kunt de dieren op verschillende manieren de hitte door helpen. In het dossier vindt u ook een artikel over wat u kunt doen als u een hond in een hete auto ziet zitten.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie