ventilator

Ventilator vies? Met deze tips wordt hij weer schoon

Op warme dagen is niets zo heerlijk als een verkoelend briesje. Een ventilator biedt dan uitkomst. Maar heeft het apparaat enige tijd op zolder gestaan of is het lange tijd niet gebruikt, dan kan vuil en stof zich ophopen. Maak hem eerst schoon voor gebruik. Hoe? Wij hebben tips. 

Een ventilator schoonmaken lijkt ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Veel ventilatoren kunnen uit elkaar gehaald worden. Soms eenvoudig met een kliksysteem, voor anderen heeft u een schroevendraaier nodig.

Losse delen

Om te beginnen haal de stekker uit het stopcontact. Zo staat er geen stroom op het apparaat. Schroef de losse delen, de beschermkorf, van elkaar en maak ze met de stofzuiger stofvrij. Gebruik hiervoor het opzetstuk met de borstel, dan voorkomt u beschadigingen. Haal de stofzuiger ook voorzichtig langs de bladen.

warmte in huis
Lees ook: Blijft de warmte hangen in huis? Zo krijgt u het weg

Laat de ventilator goed drogen

Maak vervolgens een sopje van lauwwarm water en een klein beetje afwasmiddel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, die kunnen het apparaat beschadigen. Dompel een schoonmaakdoek in het water, wring goed uit en maak met de vochtige doek de bladen schoon. Kunt u de voor- en achterkant loshalen, gebruik het sopje dan ook om deze delen schoon te maken. Zitten ze vast, haal dan de vochtige doek ook over deze delen heen. Wees voorzichtig met water, zeker rond de bladen. Het motortje dat erachter zit, mag niet nat worden. Lat de ventilator goed drogen voor u hem weer in gebruik neemt.

Gebruik hem slim

Is de ventilator klaar voor gebruik, dan hebben we nog een paar tips om hem zo goed mogelijk te benutten.

  • Zet hem voor het open raam. Zeker ’s avonds blaast het apparaat dan koelere lucht naar binnen.
  • Plaats een bevroren plasticfles water voor de ventilator. Geeft dezelfde koele lucht als een airconditioning. Zelfs als u de fles achter de ventilator plaats, geeft het apparaat verkoeling en smelt het ijs minder snel.
  • Zet de ventilator in de deuropening van de slaapkamer met de windrichting naar de gang of overloop. Het apparaat blaast dan de warme lucht de kamer uit.

(Bron: Margriet, Inventum, archief)

Geef een reactie