warmte in huis

Blijft de warmte hangen in huis? Zo krijgt u het weg

Na dagenlang hitte, dalen de temperaturen weer. Hét ideale moment om de warmte ook uit uw huis te verdrijven. Hoe u dit zo efficiënt mogelijk doet? Deze tips bieden uitkomst. 

Controleer of het buiten warmer is dan binnen

De manier om uw huis het snelst te koelen, is door ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Zo kan het goed doortochten. Toch is dit niet altijd een goed idee. Als het buiten bijvoorbeeld 25 graden is en de thermostaat binnen 24 graden aangeeft, wordt het binnen alleen maar warmer als u ramen en deuren open zet. Om de buitentemperatuur te controleren heeft een thermometer nodig, of een weer-app op uw smartphone. Als u geen smartphone heeft kunt u natuurlijk ook gewoon even naar buiten stappen en deze temperatuur vergelijken met die van binnen.
Uiteraard heeft het openzetten van ramen en deuren alleen maar zin als het buiten waait.

Haal de zonwering omhoog

Wie zonnewering voor de ramen heeft hangen, doet er goed aan om deze op te halen als de zon niet schijnt. Sommige mensen denken dat deze schermen ook warmte tegenhouden als de zon niet schijnt, maar het wel warm is buiten. Dit is niet waar. Warmte blijft juist onder deze schermen hangen, waardoor dit uw huis juist opwarmt in plaats van afkoelt.

Help de ventilator een handje

Heeft u een ventilator in huis? Zet deze dan aan om uw huis af te koelen. Dat verdeelt de lucht, waardoor deze plaatselijk minder warm aanvoelt. U kunt een bevroren koelelement of bevroren fles water aan de ventilator bevestigen voor extra koele lucht. Dit, in combinatie met het openzetten van ramen en deuren, doet wonderen voor de binnentemperatuur. Als u het niet aandurft om iets te bevestigen aan de ventilator, kunt u er ook voor kiezen om een bak of emmer met koud water en ijsklontjes voor de waaier te zetten. De ventilator op de hoogste stand laten draaien is in dit geval misschien niet het beste idee, want dan spettert het water zo de bak uit.

Bevochtig de lucht

Als de lucht in uw huis erg droog is, kunt u deze met een luchtbevochtiger iets vochtiger maken. Dit werkt koelend. U kunt ook vochtige doeken voor de ramen hangen om dit te bereiken. Een andere optie is het natmaken van de buitenmuren. Dat laatste heeft alleen zijn als de zon er niet op schijnt.

Ga niet schoonmaken

Het klinkt wellicht wat gek, maar het is handig om niet te gaan schoonmaken als u uw huis koelt. Vooral bij het gebruik van een stofzuiger komt er veel warmte vrij, waardoor de temperatuur zo met een graad kan stijgen. Ook door flink handmatig poetsen kan de temperatuur in huis stijgen, want er komt dan veel lichaamswarmte vrij.

Sluit de gordijnen niet volledig

Als u naar bed gaat en het is nog relatief warm in huis, dan kunt u ervoor kiezen om de gordijnen niet volledig te sluiten. Deze houden warmte vast, waardoor de luchtstroom in huis wordt verminderd.

Airco aandoen

Uiteraard kunt u ook een airco aanschaffen en die aanzetten. Dit helpt goed, maar is wel een milieuonvriendelijke optie.

Meer tips?

Op zoek naar nog meer hitte-gerelateerde tips? Wij hebben veel bruikbare tips verzameld op onze Hitte in Nederland-overzichtspagina.

(Bron: archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Muren en plafonds nemen veel warmte op en stralen die warmte nog dagenlang uit, waardoor het in huis lang warm blijft. Om deze warmte kwijt te raken kunt U, ’s nachts en ’s ochtends vroeg (dan is het buiten het koelst) zoveel mogelijk ramen en deuren open laten. Heeft U een zolder? Dan kunt u een ventilator, vanbinnen naar buiten richten, bij het zolderraam, gedurende de nacht. Zo wordt ook warmte naar buiten geleid. Als U mechanische ventilatie heeft, zet deze dan op de hoogste stand, gedurende de nacht, waardoor ook warmte wordt afgevoerd. Als U een normale eengezinswoning heeft, sproei dan gelijk met Uw tuin water geven (na zonsondergang), ook de buitenmuren. Door de verdamping wordt ook warmte ontrokken aan de buitenmuren. Heeft U een plat dak? dan zet u een laagje water op het dak, waardoor het dak afkoelt. Zodra de zon heet wordt (en U heeft airconditioning) sluit je alle ramen en de zonweringen.

    milly says:

    Ik heb geen ramen die ik open kan zetten in dit huis. Wie verzint zoiets
    Alleen hele smalle roostertjes