verkouden

Kunnen we van de airco verkouden worden?

Verkouden zijn in de zomer, dat is niet iets wat u misschien verwacht. Maar ook in de zomer slaat een virus zijn slag. Is het alleen een virus waar we verkouden door worden? Of hebben de met een airco gekoelde ruimtes en ventilatoren hier een rol in? Kortom, kunnen we verkouden worden van een airco? 

Verkoudheid is een virus

Neusverkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Het is een besmettelijk virus dat wordt overgedragen door druppels die vrijkomen bij hoesten of niezen en via fysiek contact. Volgens keel-, neus- en oorarts Frank Datema van het Rotterdamse Erasmus MC is de vraag of we verkouden kunnen worden van de airco niet makkelijk te beantwoorden. “We weten het niet goed, maar het lijkt van niet”, aldus Datema tegen de Volkskrant.

Goede ventilatie is belangrijk

Een goed geventileerde ruimte is belangrijk voor onze gezondheid. Uit eerdere studies is namelijk wel gebleken dat irritaties aan de neus en keel in slecht geventileerde ruimtes toeneemt. Maar het goed ventileren van een ruimte, is nog niet eenvoudig. Een gemiddeld kantoorpand kan volgens Datema nauwelijks voldoen aan de wens om ‘verontreinigde’ binnenlucht met ‘schone’ buitenlucht uit te wisselen. En dat er een verband bestaat tussen gezondheidsklachten en een niet goed geventileerde ruimte, is bekend. De klachten verdwijnen vaak als men de ruimte heeft verlaten.

Verkouden door de airco: ja of nee?

Maar hoe zit het dan met airco gekoelde ruimte? Kunnen we daar verkouden van worden? Een airco koelt de ruimte en haalt het vocht uit de lucht. Wordt de luchtvochtigheid te laag, dan kunnen we sneller last krijgen van geïrriteerde slijmvliezen en droge ogen. Daarbij moet gezegd worden dat irritatie natuurlijk niet hetzelfde is als een verkoudheid. Het belangrijkste is dat het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten niet te groot is. “Temperatuurovergangen veroorzaken een stressreactie bij het lichaam”, aldus Datema. Dit betekent overigens niet dat die temperatuurschommelingen een verkoudheid kunnen veroorzaken. Wel kan de afkoeling van ons lichaam en verminderde doorbloeding van de neus- en keelholte veroorzaken, waardoor ons afweermechanisme minder goed werkt. Daarnaast vermenigvuldigt het virus zich gemakkelijker bij lagere temperaturen, dus dan zou het kunnen toeslaan. Maar volgens Datema is dit nog nooit officieel aangetoond.

Afstellen airco

Volgens Datema valt er nog een wereld te winnen als het gaat om het goed afstellen van de airco’s. Naast de koude lucht, kunnen bij een verkeerde afstelling de filters vol komen te zitten met virussen en bacteriën. “Dan is de airco natuurlijk wel een potentiële verspreider van ziektekiemen.” Houd ook bij het afstellen van de airco in de auto rekening met de temperatuur buiten. Lees hierover meer in het artikel Airco in de auto: zo gebruikt u hem optimaal.

 (Bron: Volkskrant)

Geef een reactie

Reactie

    tanny1973 says:

    vanmiddag was ik bij me huisarts. en toen kreeg ik niet echt antwoord op me vraag. ik ben al een paar keer verkouden geworden, dat ik in vergaderruimte zat waar de airco aanstaat. en iedere keer kom ik verkouden thuis. nu heb ik wel pilletjes gekregen voor me hooikoorts. dat schijnt er mee te maken.
    wat denken jullie