eten en drinken

Dit kunt u het best eten en drinken op warme dagen

Het is momenteel flink warm buiten. Veel mensen hebben op warme dagen geen zin om boven de hete pannen te staan en ook de eetlust vermindert over het algemeen wat. Toch is het belangrijk om goed te blijven eten en drinken als het warm is.

Alleen water is niet genoeg

Drinken is tijdens warmte mogelijk nog belangrijker dan eten. Door genoeg te drinken vult u de vochtvoorraad van het lichaam weer aan. Maar alleen water is op een warme dag niet genoeg: “Als u extreem zweet en alleen water drinkt, dan verdunt uw bloed en kan dat tot problemen leiden. Het is slim om het water drinken te combineren met een normaal dieet. Daarin zitten voldoende zouten om dat te voorkomen”, legt Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VU uit aan RTL Nieuws.

2 liter

Tijdens warme dagen moet u ernaar streven om 2 liter vocht tot u te nemen. Als u het lastig vindt om te bepalen wanneer u hieraan zit, kunt u ervoor kiezen om elk uur wat te drinken. Ook als u geen dorst heeft is dit verstandig, zeker als u wat ouder bent. Ouderen hebben meestal een verminderde dorstprikkel, waardoor zij het vaak niet eens door hebben als zij te weinig drinken.

Koffie of thee

Het is overigens niet zo dat uw lichaam sneller afkoelt als u alleen warme dranken drinkt. Als u iets warms drinkt dan stijgt de lichaamstemperatuur tijdelijk, waardoor het lichaam gaat afkoelen. Deze vlieger gaat echter niet op als u maar 1 glas per drinkbeurt neemt en ook niet als u de warme drank iets laat afkoelen. Desalniettemin zijn koffie en thee natuurlijk prima keuzes als u vocht binnen wilt krijgen. Alcohol, daarentegen, is dat niet. dat onttrekt alleen maar vocht aan het lichaam.

Verminderde eetlust

Naast drinken is ook eten natuurlijk belangrijk. dat is elke dag zo, dus ook op warme dagen. Over het algemeen is het geen probleem om op hete dagen wat minder dan normaal te eten, dat kunnen de meeste lichamen prima aan. Als u een verminderde eetlust heeft door de warmte kan het helpen om veel groente en fruit te eten. dat eet meestal makkelijk weg en het zit boordevol goede stoffen. Ook producten als brood kunnen helpen, want daar zit jodium in. Extra zoute producten eten is volgens het Voedingscentrum niet nodig. “Als het buiten heel warm is, hoef je niet meer zout te eten. Je krijgt namelijk al voldoende zout binnen via je eten.”

Pittig eten helpt wel om de warmte uit het lichaam te verdrijven. Pittig eten zorgt er net als warme dranken voor dat de temperatuur in het lichaam tijdelijk stijgt, waardoor u gaat zweten om de overtollige warmte kwijt te raken. Iets pittigs eten werkt op die manier dus wel verkoelend. IJs en andere koude etenswaren helpen hier niet bij.

Lees ook:

Zo kunt u eten het best bereiden op warme dagen

Zo voorkomt u darmproblemen bij barbecueën 

Hoelang kan eten in de zon liggen?

(Bron: RTL Nieuws, Voedingscentrum, Margriet)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Wiedewans says:

  In Italië drinkt men caffee freddo. Gewone koffie nemen en deze gewoon laten afkoelen, desnoods als ie koud is in de ijskast zetten. Naar smaak later melk en suiker toevoegen ( koffie blijft koud).
  Afgekoelde thee, welke in de ijskast heeft gestaan is ook lekker om te drinken.
  En een oud recept: gewoon een maggiblokje toevoegen aan heet water. Heerlijk.

  Wiedewans says:

  Mijn vader zei altijd: “bij warm weer en ziekte moet je toch goed eten” Waarop moeder antwoordde: “anders eet je maar voor de honger die komt.” Wel is het vaak fijner zo rond 20.00 uur te eten net als de mensen in de zuidelijke landen.