apparaten

Warm in huis? Gebruik deze apparaten dan liever niet

Het huis koel (of op zijn minst aangenaam) houden is een hele uitdaging als het buiten tropisch warm is. Bevroren flessen water voor ventilatoren, een airco, ramen en gordijnen dicht, alles helpt om de binnentemperatuur naar beneden te krijgen. Maar u kunt nog iets doen. Want door een aantal apparaten niet, of zo min mogelijk, aan te zetten, kunt u de temperatuur in huis nog weer iets lager houden.

Droog de was niet in de droger

Wie deze dagen de was doet, kan de was het beste laten drogen aan een wasrek of als u de ruimte heeft en een tuin aan de droogmolen. Drogen in de droger is af te raden, want het produceert een hoop warmte. Zeker warmtepomp drogers, staan doorgaans lang te draaien en dan wordt er een hoop hoop warmte vrij. Drogen aan een droogrek bespaart ook nog energie en geld, want een gemiddelde droogbeurt kost ruim 1 euro.

Laat de boel de boel

Eén van de apparaten die u beter kunt laten staan is de stofzuiger. Bij stofzuigen komt een hoop warmte vrij, het apparaat moet immers hard werken om het stof op te zuigen. Als het kan, veeg het huis dan een beetje aan. Laat de stofzuiger staan, die mag weer aan de slag als het in huis meer af is gekoeld. Voor wie last heeft van allergieën zal dit niet eenvoudig zijn, maar is het niet noodzakelijk, sla het dan even over. Dat geldt ook voor veel ander schoonmaakwerk. Het is veel te warm in huis voor een grote schoonmaakbeurt.

Koken? Nu even niet

Veel mensen hebben op warme dagen geen zin om boven de hete pannen te staan. Daarnaast vermindert de eetlust ook bij hoge temperaturen. Toch is het goed om wel te blijven eten en drinken. Maar een warme maaltijd bereiden, en dus boven de hete pannen staan, is misschien niet heel wenselijk. Kookt u op gas? Van het gasfornuis komt behoorlijk wat warmte af. Dan lijkt de oven een handige oplossing. Maar juist de oven produceert zoveel warmte, dat dit de binnentemperatuur beïnvloedt. Kortom, maak het uzelf makkelijke en bereid een (zomerse) salade. Lekker licht verteerbaar en zo gemaakt. Kijk voor inspiratie bij onze recepten.

Zet de tv uit

Altijd al een excuus gezocht om minder tv te kijken? Dit is het moment. Want ook de tv produceert behoorlijk wat warmte, zeker als hij lang aan staat. Beperk het kijken tot een minimum en zet hem vooral op de dag zo min  mogelijk aan. ’s Avonds als alles weer openstaat kan de warmte die het apparaat produceert weer naar buiten. Goed alternatief? Lees een boek of luister naar muziek. Is direct een goede manier van ontspanning, want deze hete dagen zijn uitputtend.

Apparaten en lampen

Maar ook andere elektrische apparaten als computers, laptops, tablets en lampen produceren warmte. Voor wie thuiswerkt is dat lastig, want de computer moet aan, maar zet hem helemaal uit zodra het kan. Doe zo min mogelijk lampen aan. Alles wat bij kan dragen om de temperatuur in huis laag te houden is meegenomen.

(Bron: Margriet, Centraal Beheer, Tips en Weetjes, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Verzorgende030 says:

    Het verhaal van de warmtepomp droger ben ik niet met U eens. Ze zijn energie zuiniger en de onze produceert absoluut juist niet meer warmte als onze vorige condens droger… Tuurlijk is buiten in de schaduw drogen nu een betere optie, in de zon wordt de was hard en we zijn nu eenmaal een beetje verwend….