Duur 03:52
Gepubliceerd op 9 juli 2018

Autorijden in de warmte? Neem water mee!

De zomer is begonnen en dat is te merken aan het warme weer. Dit weertype is, naast prettig, ook gevaarlijk. Bijvoorbeeld voor automobilisten die op pad gaan zonder een flesjes water. Zij kunnen uitdrogen, met alle gevolgen van dien. 

Drinken is noodzakelijk achter het stuur

Genoeg water drinken is voor iedereen belangrijk, zeker als het warm is. Toch lijkt het voor automobilisten nog extra van belang. Brits onderzoek wijst uit dat mensen die uitgedroogd achter het stuur zitten, dezelfde fouten kunnen maken als iemand met een alcoholpromillage van 0,8 procent. Dat is 4 keer de toegestane hoeveelheid. De onderzoekers hebben dit ontdekt door een panel van bestuurders verkeerssituaties te laten beoordelen na een periode zonder vocht. Uit deze test, die gedaan is met een verkeerssimulator, blijkt dat hierdoor het aantal verkeersovertredingen verdubbelt. Met name remmen en op de eigen weghelft blijven rijden is een uitdaging voor uitgedroogde automobilisten, iets waar dronken bestuurders ook vaak moeite mee hebben.

Wanneer is uitdroging een feit?

Om dit soort gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen, is het belangrijk om per dag zo’n 2 liter water te drinken. Een mens verliest immers 1,5 liter vocht per dag en dat moet aangevuld worden. Als er te weinig water gedronken wordt, dan kan uitdroging al vrij snel optreden. De symptomen zijn niet altijd even makkelijk te erkennen en daarom is het goed om op warme dagen extra alert te zijn op de volgende zaken:

  • donkere urine
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • een droge mond
  • een droge huid
  • spierkrampen
  • een slechte adem
  • verminderde concentratie
  • hoofdpijn
  • erge trek

Dit alles kan duiden op uitdroging en kan alleen verholpen worden door water te drinken. Koffie, thee of andere dranken helpen het lichaam niet genoeg bij de hydratatie en onttrekken soms zelfs vocht.

Flesjes niet in de volle zon laten liggen

Wie nog water over heeft als hij de auto uitstapt, kan dit beter niet in de volle zon laten liggen. Zeker niet als als het water in een doorzichtige fles zit. Als de zon vol op de fles schijnt, kan deze werken als een soort vergrootglas, waardoor de temperatuur  in het flesje enorm snel stijgt. Als de fles heet genoeg is, kan deze zelfs gaatjes in autobekleding branden.

Op zoek naar meer tips om de warmte de baas te blijven? Lees dan ons artikel Wat te doen bij hitte?

(Bron: Algemeen dagblad, gezondheidsplein, archief)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer