Dieren in de problemen door droogte en hitte, dit kunt u doen

Door de droogte is er ook voor dieren minder water beschikbaar. Normale voedselbronnen, zoals wormen en slakken trekken zich bovendien terug, waardoor ook voedsel schaarser wordt voor veel dieren. Ook veel huisdieren hebben het zwaar. Er zijn een aantal zaken waarmee u een handje kunt helpen.

Egels

Het aantal doodgereden egels is deze zomer opvallend hoog. Dat komt doordat zij vaker wegen oversteken in hun zoektocht naar voedsel en water. Ook egelopvangcentra merken dat zij meer egels binnen krijgen dan normaal in juli. Veel egels zijn verzwakt of uitgedroogd. Niet alleen water is schaarser, ook hun voedselbronnen, waaronder slakken, wormen en insecten. Om hen door de aanhoudende droge periode heen te helpen kunt u schotels water neerzetten. Doe dit op een schaduwrijke plek, zodat het niet zo snel verdampt. Ook extra voer kunnen zij nu goed gebruiken. Niet geschikt zijn gezouten voedsel of brood. Wel geschikt zijn bijvoorbeeld kattenvoer, vogelpindakaas, meelwormen of gedroogde insecten. Zet geen schoteltje melk neer, want daar kunnen egels helemaal niet tegen en zorgt ervoor dat zij ernstige darmklachten krijgen.

Lees ook: hoe om te gaan met zieke egels in de tuin?

Vogels

Niet alleen egels helpt u met het neerzetten van bakjes of schotels water, ook de vogels zijn erbij gebaat. Ze de schalen voor hen echter liefst wel op een veiliger (hogere) plek, zodat katten niet meteen bij ze kunnen als zij zitten te drinken. Omdat vogels er ook graag in badderen is een wat grotere, ondiepe schaal het meest geschikt, met lage zijkanten. Ververs het water liefst dagelijks.

Vijver in de tuin

Voor veel dieren is het nu ideaal als u een vijver in de tuin heeft, maar zorg er dan wel voor dat zij veilig bij het water kunnen. Dat doet u door (een deel van) de vijverwanden glooiend te maken. Is dit niet mogelijk, plaats dan een uitloopplank in de vijver, zodat in het water geraakte dieren een mogelijkheid hebben om er weer uit te komen of om vanaf de plank te drinken.

Voor de dieren/vissen die in de vijver zelf leven is het belangrijk dat er genoeg zuurstof in het water blijft. Dit bereikt u met een pomp die ook meteen voor extra circulatie zorgt. Let er daarnaast op dat er niet teveel algen in het water ontstaan en zorg als een vijver vol in de zon ligt voor extra schaduw, door bijvoorbeeld een parasol te plaatsen. Verdampt er erg veel water, vul dit dan aan, maar doe dit niet met ijskoud water.

Bijen

Bloemen en planten produceren door de droogte minder nectar, waardoor bijen en hommels in de problemen komen. Honingbijen hebben het geluk dat ze in een kast een voorraad honing voor handen hebben, maar wilde bijen en hommels moeten elke dag op pad om hun dagelijkse portie bij elkaar te krijgen. U helpt mee door bloeiende planten in uw tuin te plaatsen en geen gif tegen insecten te gebruiken.

Lees ook: zorg voor blije bijen.

Zwijnen

Veel verschillende dieren zijn momenteel op zoek naar regenwormen en andere ondergrondse diertjes zoals larven, duizendpoten en kevers. Ook zwijnen en hun biggen kunnen nu minder makkelijk bij ondergrondse dieren komen en schakelen daarom over op larven uit dode boomstroken. Toch is dat niet genoeg en veel wilde zwijnen zijn inmiddels verzwakt. De Partij voor de Dieren (PvdD) roept de regering daarom op tot een jachtverbod op de Veluwe. Daarmee hoopt de partij vooral jonkies te kunnen redden. Volgens PvdD-Kamerlid Femke Merel van Kooten kunnen de moederdieren door de droogte nauwelijks melk geven. “In dergelijke noodsituaties moet er onmiddellijk een algemeen jachtverbod komen, zoals dat ook gebruikelijk is in een strenge winter.” De partij wil ook dat er extra drinkplaatsen komen voor dieren op de Veluwe.

Honden

Met de huidige hoge temperaturen moeten hondenbezitters met een aantal zaken rekening houden als zij met hun dier naar buiten gaan. Niet alleen mogen honden (of welke levende wezens dan ook) natuurlijk niet in de auto achter gelaten worden, maar ook met uitlaten moet worden opgelet. Asfalt kan bijvoorbeeld ontzettend heet worden, waar honden flink last van kunnen hebben aan hun poten, maar helemaal uit den boze is fietsen met de hond. Dit is sowieso al een enorme belasting voor dit dier dat daar eigenlijk helemaal niet op ingesteld is. Zij kunnen er hartproblemen en ademhalingsmoeilijkheden van krijgen. Bij warmte kan een hond daarnaast zelfs al binnen een kwartier oververhit raken. De Dierenbescherming waarschuwt daarom om nu zeker niet met de hond te gaan fietsen. Honden zweten niet, maar raken warmte kwijt via de poten en door te hijgen. Tegenover RTL Nieuws zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming: “Maar omdat de lucht zo warm is heeft dat hijgen geen zin en het asfalt waarop de hond rent is vaak zo warm, dat ook dat niet helpt om af te koelen. Sterker nog: vaak verbranden honden hun poten door het hete asfalt.”

Een warme uitlaatsessie achter de rug? Laat uw hond afkoelen op de koelste plek in huis en geef eventueel een lichte verkoeling op de borst en buik (niet op de rug), door hem bijvoorbeeld op een natte handdoek te laten liggen of te laten zwemmen. En geef hem geen ijskoud water te drinken.

Konijnen

Konijnen leven van nature in koele holen onder de grond en een temperatuur boven de 24 graden is zwaar voor ze. Zet ze daarom tijdens hitte op de koelste plek van het huis, bijvoorbeeld de badkamer en in elk geval nooit in de volle zon. Een koelelement omwikkeld met een handdoek in het hok kan ook voor de nodige verkoeling zorgen. Ook andere knaagdieren, zoals cavia’s en ratten zijn hierbij gebaat. Zit uw konijn in een hok in de tuin, plaats die dan nooit op het zuiden en zorg dat hij een uitloop heeft waarin hij in de schaduw kan liggen. Zorg voor extra verkoeling door een gedeelte nat te houden, door bijvoorbeeld een paar tegels neer te leggen en die met een tuinslag te besproeien of leg ook hier een koelelement in een handdoek neer. Ook een nat laken over het hok hangen (niet over het ventilatiegedeelte) zorgt voor wat koelte. Soms is het echter het beste het dier tijdelijk naar binnen te halen. Zorg voor zowel konijnen binnen als buiten dat zij altijd de beschikking hebben over vers drinkwater.

Heeft u het idee dat het konijn oververhit is, laat hem dan afkoelen door zijn kop, oren, hals en poten met lauw water (zeker geen koud water!) nat te maken. Verbetert zijn situatie niet of vertrouwt u het niet, neem dan contact op met uw dierenarts.

Let bij konijnen ook op de dodelijke huidmadenziekte, veroorzaakt door vliegjes, die eitjes leggen in de keutels of de vacht. Bij warm weer is daar een extra risico op, dus let extra goed op de hygiëne in het hok en vooral ook van het konijn zelf.

Teken

Waar we met zijn allen minder wakker van zullen liggen is dat ook teken zich door de aanhoudende droogte terugtrekken. Het aantal meldingen van tekenbeten is in de normaal zeer actieve julimaand tot nu toe dan ook opmerkelijk laag.

Ratten in het riool

Wel meer gesignaleerd worden ratten. In de gemeente Sittard-Geleen bijvoorbeeld vallen door de droogte de putten langs de straat droog. Ratten hebben echter elke dag water nodig en komen uit het riool omhoog op zoek naar water en voedsel. Afval op straat kan het probleem erger maken, aldus Sittard-Geleen, dus zaak is geen afval te laten rondslingeren. Wat volgens de gemeente daarnaast echt helpt is emmers water in de putten gooien.

(Bron: ANP, rtvdrenthe.nl, rtlnieuws.nl, egelbescherming.nl, animalstoday.nl, konijnen.nl, dierenbescherming.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Eleonora says:

    Hebben jullie ook tips voor konijnen die normaal in een hok buiten staan?

    1. MAX Vandaag says:

      Beste Eleonora, bedankt voor uw bericht. We hebben het artikel nu aangevuld met tips voor zowel konijnen die binnen verblijven als buiten.