koel

Het huis koel houden zonder airco, zo doet u dat

Wie geen airco heeft of wil moet andere slimmigheden gebruiken om het huis koel te houden. We zetten op een rij wat de mogelijkheden zijn.

Laat de droger uit

Droogt u de was normaal in de droger? Laat dat dan nu even achterwege. Een droger produceert veel extra warmte en dat is nou net wat u nu niet wilt. Een extra voordeel van tijdelijk de was aan de lucht te laten drogen: het spaart geld en uw kleding.

Korter koken

Van kookplaten en ovens komt veel warmte vrij. Denk daarom na over gerechten die minder bereidingstijd nodig hebben, of bijvoorbeeld eenpansgerechten, zodat u maar 1 pit nodig heeft. Ook een koude maaltijdsalade kan een hoop bereidingswarmte schelen. En u kunt het koken natuurlijk ook nog naar buiten verhuizen, met een campingsetje of de barbecue. Houd het eten buiten wel goed koel, om darmklachten te voorkomen.

eten met hitte
Lees ook: Eten met hitte is belangrijk en zo wordt het bereiden ervan leuk en makkelijk

Laat zoveel mogelijk apparaten uit

Apparaten als televisies, computers, de stofzuiger en (sommige) lampen worden erg warm bij gebruik. Schakel die daarom zo mogelijk uit of zet ze niet allemaal tegelijk aan. Stofzuigt u normaal elke dag, stel dat dan nu wat langer uit en haal eventuele kruimels of stof in de tussentijd weg met een stoffer en blik of stofdoek.

Doortochten

Zo gauw de temperatuur buiten lager is dan in huis, werkt het heel goed om de ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Is het buiten warmer dan binnen, houd ramen en deuren dan juist gesloten, zodat er niet nog meer warmte naar binnen komt.

Stralingswarmte tegenhouden

Gesloten ramen en deuren stoppen warme luchtverplaatsing, maar warmtestraling gaat wel nog door glas heen. Sluit daarom bij zon uw zonwering. Doe als u het nog koeler wilt hebben ook de gordijnen dicht. Als u eenmaal kunt luchten moet u de gordijnen wel weer (deels) openen, zodat de koele luchtstroom ongehinderd naar binnen kan.

Rol een zonnescherm tijdig in

Heeft u een zonnescherm? Rol die dan in zo gauw de zon weg is. Anders blijft de nog aanwezige warmte daaronder hangen.

Zet ventilators op strategische plekken

Ventilators helpen om de hitte ook op zeer warme dagen uit te houden. Zet ze daarom in de buurt van waar u overdag bent en ’s nachts in de slaapkamer. Door er een bevroren waterfles of koelelement voor te plaatsen heeft u niet alleen een verkoelende luchtstroom, maar koelt de lucht ook echt af.

Slapen met hitte, tropische nachten
Lees ook: Tips om goed te slapen tijdens tropische nachten

Maak buitenmuren nat

Het kan soms helpen de buitenkant van uw huis nat te sproeien. Het verdampen van het water heeft een (licht) verkoelend effect in huis.

(Bron: archief. Foto: Shutterstock) 

Geef een antwoord