Warmte ontspanning

Waarom is warmte zo ontspannend?

Als de temperatuur de hoogte in stijgt, stromen de parken en stranden vol. En als het buiten koud weer is, blijven we binnen, met de verwarming aan. Natuurlijk kan niet iedereen er even goed tegen, maar waarom zijn de meeste mensen zo aangetrokken tot warmte?

Wat maakt warmte zo ontspannend?

Allereerst: hoe reageert het menselijk lichaam als het in aanraking komt met warmte? De belangrijkste fysieke reactie is het uitzetten van uw bloedvaten, waardoor uw bloeddruk kan dalen. Dat zorgt voor ontspanning. Blootstelling aan 34 graden Celsius heeft ook andere gevolgen voor de gezondheid, concluderen onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

Ten 1e gaat uw bloedsuikerspiegel omlaag, onder invloed van de warmte. Diabetespatiënten moeten dan wel uitkijken dat hun suikerwaardes juist niet te snel dalen, waardoor ze een hypo kunnen krijgen. Daarnaast hebben de onderzoekers een verband gevonden tussen hoge temperaturen en vetverbranding. Deze temperatuur van 34 graden Celsius wordt in de wetenschap overigens omschreven als ‘milde warmte’, hoe onlogisch het misschien ook klinkt.

In bad of naar de sauna: de gezondheidsvoordelen

Niet iedereen kan hoge temperaturen even goed verdragen, zoals we in dit artikel uitleggen. Kan het dan kwaad om zelf eens dit soort ‘milde’ warmte op te zoeken, door bijvoorbeeld een warm bad te nemen? Uit diverse internationale onderzoeken is gebleken dat een warm bad in elk geval diverse gezondheidsvoordelen biedt. Badderen is uiteraard ontspannend, maar het zorgt ook voor een lagere bloeddruk, een snellere stofwisseling, vermindering van pijnklachten en verbranding van calorieën. Voor uw huid is het dan weer niet zo goed, dus probeer het badgebruik te beperken tot 2 of 3 keer per week.

In de loop der jaren heeft een andere vorm van ontspanning, bij hoge temperaturen, aan populariteit gewonnen in Nederland: de sauna. Dat lijkt een modern fenomeen, overgewaaid vanuit Scandinavië, maar de sauna bestaat ver voor het begin van onze huidige jaartelling al. Ten noorden van Nijmegen zijn in 2022 overblijfselen gevonden van een sauna uit de Romeinse tijd, zo’n 3.600 jaar geleden, inclusief zweethutten en koudwaterbaden. Welke gezondheidsvoordelen een regelmatig bezoek aan de sauna biedt, leggen we in een eerder artikel uit.

Hoe zorgt u dat de hitte u niet te veel wordt?

Het kan dus geen kwaad om af en toe de warmte op te zoeken, maar doe dit wel met mate. Een kleine warmtebron, zoals een laptop op uw schoot of een kruik tegen uw onderbuik, kan voor zogeheten kachelbenen zorgen. En als u zich fysiek inspant bij hoge temperaturen, kost het u juist meer energie. In uiterste gevallen loopt u zelfs risico op een hitteberoerte. In ons hittedossier vindt u nog meer tips om hitte het hoofd te bieden, in huis, buiten of in de auto.

(Bron: Archief, RTL Nieuws, Quest, Archeologie Online, Plus Online, Maastricht UMC, Gezondnu.nl, Het Nieuwsblad, NU.nl, VRT. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Vele hier zijn 65+ generatie met slechtere doorbloeding en eerder koud en stijf geworden.

    Ik adviseer elke gezonde aan de huisarts om de 80 mg Acetylsalicylzuur te vragen, en afhankelijk hoeveel U verkalkt is hele of als nog gezond preventief halfje te nemen.
    U voorkomt kalk in aders.
    Mannen kregen vaak klontjes en is voor elke Arts makkelijk zichtbaar.
    Vrouwen zijn als gore Douche cabine, een waas van zelfde kalk maar nu als dunne matte laag en geen klontjes.
    Maar preventief ooit als Aspirine van Bayer bekend geworden en deze lichtere versie is voldoende om dagelijkse anti Kalk beurt voor alle aders in je lichaam.

    Wel moet dit in overleg met Huisarts / Apotheek met rest wat je al slikte.
    Maar preventief boven de 55 al een halfje dus geen 80mg maar 40 slechts ter voorkoming zal ook minder hard falen geven.
    Met de betere doorbloeding ook beter warm houden van handen en voeten en minder ziekte kosten?

    En overwinteren in Spanje?
    Naast Hotel, Appartement of Camping zit ik in Camper rondtrekkende…
    Leuk warmer klimaat maar wel koudere nachten vaak dan hier in NL….
    Ook is de zorg niet ingesteld op deze grijze plaag uit Noordelijker landen en van Engelse tot Duitsers en alles er tussen?
    Ook je zorg verzekeraar zit hier niet op te wachten en terug moeten is erg duur.
    Er is daar nu ook elke winter een groot tekort aan artsen daar en als ik op populaire plek wil staan met Camper, Vol=Vol is eerder regel dan uitzondering en naast de mooie verhalen op You Tube, ik weet dat vele in problemen kwamen als je minder gezond bent en toch jarenlang daar naartoe gaat!

    Daarom vind ik dikke Thermo Sokken + pantoffels voor geen koude voeten en hier blijven voor de zwakkere een betere oplossing.
    1 graadje minder stoken met warme kleding is goedkoper dan gas verstoken!
    Meer kleding is goedkoper dan gas stoken en na enige tijd weet je niet beter.
    Samen met ’t halve tabletje , nu 90 stuks doosje voor half jaar genoeg is voordeliger dan ziek worden en te laat achteraf gezeur in ziekenhuis gaan liggen!

    Dus vraag je huisarts, ik + partner in 1 keer is voldoende.
    En buiten wandelen?
    Ik heb nu Winter schoenen 1 maatje te groot voor dubbele Thermo Sokken en dat is geen koude poten meer!
    Wel zweet sokken wassen maar dan is die ook gelijk eerder vol!
    Eerst oude met gaten en nieuwe er overheen en ze gaan dan langer mee!
    Dus niet zeuren over de waslijn met die oude sokken!