Opgezwollen

Opgezwollen voeten en enkels voorkomen bij warm weer

Warm weer kan ervoor zorgen dat voeten en enkels opzwellen. Vervelend, maar in principe onschuldig. Met een aantal (voorzorgs)maatregelen is er gelukkig vaak wat aan te doen. Wel is voorzichtigheid geboden als de voeten of enkels opgezwollen blijven, want dat kan duiden op gezondheidsproblemen.

Knellende schoenen

Wanneer het lichaam warmte niet goed kwijt kan, wordt vaak meer vocht vastgehouden. Veel mensen krijgen daardoor dikke voeten en enkels in de zomer. Schoenen gaan knellen en voeten en enkels zijn dikker dan anders. Ook vingers kunnen tijdelijk opzwellen.

Tips om verdikkingen te voorkomen

Om opgezwollen voeten en enkels te voorkomen kunt u verschillende dingen doen. Maar ook als het leed al geleden is, kunnen onderstaande tips baat hebben.

Drink voldoende water

In tegenstelling tot wat misschien logisch lijkt, zorgt voldoende drinken voor minder zwelling in de voeten en enkels. Het zorgt namelijk voor een betere afvoer.

Blijf in beweging

Bewegen zorgt voor een goede doorbloeding en stimuleert de spieren in de benen, waardoor het vocht afneemt. Sta daarom regelmatig op en wandel wat rond. Ook zwemmen of fietsen zijn een goede vormen van bewegen. En neem als het lichamelijk mogelijk is zoveel mogelijk de trap in plaats van de lift. Een half uur extra bewegen per dag is al heel gunstig.

Voorkom lang staan

Lang wandelen of lang staan is juist weer minder aan te raden, aangezien de voeten en enkels daar dikker door kunnen worden. Heeft u een staand beroep, sta dan afwisselend op uw ene en andere been. Probeer daarnaast elk uur een paar minuten te lopen.

Doe oefeningen

U kunt de kuitspieren trainen door op uw tenen te gaan staan en dan weer op uw hielen. Is dit staand voor u te zwaar, u kunt dezelfde oefening ook doen terwijl u zit of ligt, door met uw voeten op en neer te bewegen. Ook tijdens een lange autorit kunt u de benen zo af en toe in beweging houden en dikke enkels en voeten voorkomen.

Pas op met uw zoutinname

Bij warm weer is het goed om wel wat zout binnen te blijven krijgen, maar een te hoge zoutinname zorgt ervoor dat vocht wordt vastgehouden. Overleg eventueel met uw huisarts wat voor u een goede hoeveelheid is.

Let op uw zithouding

Met de benen over elkaar zitten kan prettig zijn, maar het belemmert de bloedsomloop. Doe dit dus zo min mogelijk.

Leg de voeten hoger

Met de voeten omhoog komt er minder druk op de benen en daarmee de aderen. Leg op de bank of in bed daarom bijvoorbeeld een kussen onder de voeten. Of zet bij een verstelbaar voeteneinde die wat omhoog.

Zorg voor goede schoenen

Draag schoenen die luchtdoorlatend zijn, ondersteunend werken en een goede pasvorm hebben. Dit ontziet de voeten en enkels.

Koelen

Een voetenbad of coldpack biedt verkoeling en kan de zwelling helpen afnemen. Maak het water echter niet te koud en koel niet te lang, want dat kan averechts werken. Door de kou van een voetenbadje gaan de bloedvaten weer dicht. De voeten worden dan wel koud, maar het lichaam wil die vervolgens weer opwarmen. Daardoor wordt er nog meer bloed naar de voeten gepompt, legt Podotherapeut Lotte Haverkorn uit tegenover RTL Nieuws.

Wanneer naar de dokter?

Naast warmte zijn er allerlei andere oorzaken van opgezwollen voeten en enkels. Zo kan lang wandelen of juist zitten, bijvoorbeeld tijdens een verre vliegreis, de voeten doen opzwellen. Overgewicht vergroot het risico op dikke voeten en sommige vrouwen hebben er last van door de anticonceptiepil of vlak voor de menstruatie. Ook andere medicijnen kunnen opgezette voeten en enkels als bijwerking hebben. Maar er kunnen ook medische oorzaken zijn, zoals slecht werkende aderen, trombose, een verstuiking of een hart-, lever- of nieraandoening. Houdt de verdikking van de enkels en voeten ook buiten warm weer om aan, raadpleeg dan daarom voor de zekerheid uw huisarts.

(Bron: Thuisarts.nl, Podozorg, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Eline1950 says:

    Ik heb begin jaren 90 last gehad van de pneumokokkenbacterie in mijn enkels, deze werden zo dik, dat ik nauwelijks kon lopen: de 3e antibioticakuur sloeg pas goed aan. Sinds die tijd heb ik geregeld last van gezwollen enkels, die gelukkig mij het lopen niet beletten, maar die wel vervelend zijn. ’s Avonds in bed doe ik het voeteneinde 15 tot 30 minuten hoger, daardoor zakt het vocht weg.

    johan1953 says:

    Ik had in 2000 wat dikke voeten, mogelijk door het hart, maar kreeg Nifedipine, wat in 2017 bleek dikke voeten en kuiten te veroorzaken. Mijn nieuwe cardioloog vroeg hoe lang gebruikt u al Nifedipine ik zei sinds 2000 – 2002. de cardioloog zei daar kun je dikke voeten van krijgen dus liet ik mijn bolle strak gespannen voeten en kuiten zien, De cardioloog zei meteen mee stoppen, in een week tijd kon ik na 20 jaar mijn aderen in mijn voeten en kuiten weer zien, en hoef ik geen steunkousen meer te dragen.