hitte in auto

Zo houdt u de hitte uit de auto

De zomer is in volle gang en de temperaturen liegen er niet om. Maar die warme dagen vragen ons ook om alert te zijn, want bijvoorbeeld in de auto kan de temperatuur behoorlijk oplopen als het buiten zo warm is. Hieronder een paar handige tips om in de auto het hoofd koel te houden met deze hitte. 

Staat een auto in de brandende zon, dan kan de temperatuur binnen gemakkelijk oplopen. Door de hitte nemen de prestaties van de bestuurder af en wordt de kans op een ongeval met 30 procent vergroot. Hierbij spelen UV- en infraroodstralingen een belangrijke rol. Laat daarom ook nooit kinderen of huisdieren achter in een auto op warme zomerdagen.

Om het hoofd toch een beetje koel te houden in deze warme dagen, hebben we een aantal tips:

  • Parkeer de auto zo mogelijk in de schaduw, bij voorkeur onder een boom. Bomen geven de beste verkoeling. Is er geen schaduw, parkeer de auto dan zo dat de achterkant van de auto richting de zon staat. Het is vooral het dashboard wat de meeste warmte opvangt en zorgt voor de opwarming van de auto. Staat u met de voorkant in de zon, leg dat zo’n zilverkleurig schild achter de vooruit. Dit houdt de hitte buiten!
  • Komt u terug bij uw verhitte auto? Zet dan eerst alle deuren en ramen open om de hitte uit de auto te laten gaan. Start vervolgens de auto, zet de airco op volle blaaskracht en doe alle ramen dicht. Zet om het sneller koel te krijgen de blowers op de interne circulatie. Schakel na een minuut of 5 de circulatie weer om naar het binnenhalen van buitenlucht. Is het te warm om direct alle ramen dicht te doen? Houd dan de achterramen open. Die kunnen het beste de warme lucht uit de auto afvoeren.
  • De ideale temperatuur in de auto is tussen de 20 en 22 graden. Te koud is niet goed voor ons lichaam. Zorg ook dat het verschil met buiten niet te groot is. Dus is het buiten erg warm, zet dan de airco iets minder koud. Bent u bijna bij de bestemming, zet de airco dan wat zachter en doe eventueel vast een raam open. Dan kan uw lichaam wennen aan de warmere temperaturen en is de overgang niet zo groot. Zet de blowers nooit direct op lichaamsdelen. Spieren kunnen hierdoor kouvatten. Laat de luchtstroom gematigd door de auto gaan, het liefst op schouderhoogte.

TIP: en gaat u de auto in? Bereid u goed voor op uw reis. Neem bijvoorbeeld water mee!

(Bron: AD)

Geef een reactie