stijve nek

Een stijve nek door de airco: zo kunt u dat voorkomen

Tijdens de extra warme dagen zorgt een airco ervoor dat binnenruimtes lekker koel blijven. Het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten kan daardoor wel erg groot zijn. Als de airconditioning zo koud is afgesteld dat het oncomfortabel wordt kan die nekklachten veroorzaken. Wij hebben tips om een stijve nek door de airco te voorkomen.

Waar wordt een stijve nek door de airco door veroorzaakt?

Wie een sterk gekoelde supermarkt in gaat om boodschappen te doen, zal niet zo snel last van een stijve nek krijgen, dan wie urenlang in een airco gekoeld restaurant stil zit of wie met de airco aan slaapt. De problemen treden pas op als de koude luchtstroom langere tijd rechtstreeks op uw nek gericht is. Doordat u lang stilzit of -ligt in dezelfde houding, krijgt u continu kou op de spieren. De spieren trekken zich daardoor samen, wat uiteindelijk pijn, oftewel een stijve nek veroorzaakt.

ochtendstijfheid
Lees ook: Ochtendstijfheid verhelpen doet u zo

Zo voorkomt u een stijve nek

In uw eigen omgeving heeft u er invloed op hoe koud de airco staat afgesteld. Ze die dan bij voorkeur niet op standje vrieskist. En zorg ervoor dat de luchtstroom langs u heen gaat en niet direct op u gericht is. In een werksituatie of bijvoorbeeld een restaurant heeft u er minder invloed op. Ga dan zo mogelijk wel op een plek zitten waar u niet direct naast, onder of voor de airco zit. En voorkom dat u nekspieren sterk afkoelen. Bijvoorbeeld door het dragen van een sjaaltje dat de nek bedekt of kleding met een kraagje.

Slaapt u met de airconditioning aan, kies dan ook weer voor een niet te koude stand. En stel zo mogelijk een timer in, zodat de airco uitslaat als de temperatuur op het gewenste punt is. Dan worden uw spieren in elk geval een deel van de nacht ontzien.

Zo komt u van uw stijve nek af

Over het algemeen nemen de nekklachten binnen een paar dagen vanzelf weer af. Door de spieren in de tussentijd rustig te stretchen verlicht u de pijn. Ook warmte doet vaak goed. Daarvoor kunt u een warme douche of bad nemen, maar ook bijvoorbeeld een speciale crème smeren of een infraroodlamp gebruiken.

spierpijn
Lees ook: Soorten spierpijn, dit is eraan te doen en zo voorkomt u het

Verkouden door de airco?

Naast een stijve nek kan het voor komen dat u verkoudheidsklachten ervaart nadat u langere tijd in een airco gekoelde omgeving geweest bent. Maar maakt de airco zelf ons dan verkouden? In een eerder artikel leggen we uit dat het nog niet bewezen is dat de verkoudheidsklachten door de airco veroorzaakt worden. Wel is duidelijk dat de droge, koude lucht van de airco een irriterend effect heeft op de slijmvliezen. Ook kan de afkoeling van ons lichaam en verminderde doorbloeding van de neus- en keelholte veroorzaken, waardoor ons afweermechanisme minder goed werkt. Daarnaast vermenigvuldigt het verkoudheidsvirus zich gemakkelijker bij lagere temperaturen, dus dan zou het kunnen toeslaan. Maar zoals gezegd is dat dus nog nooit officieel aangetoond.

(Bron: Libelle, RTL Nieuws, Actifytaal, A. Vogel, Thuisarts, archief)

Geef een reactie