zwemmen in natuurwater

Veilig zwemmen in natuurwater doet u zo

Niets zo fijn als zwemmen in natuurwater als het buiten warm is. Helaas loopt zo’n zwempartij niet altijd goed af. Hoe u het zwemmen in de buitenlucht veilig houdt? Deze tips helpen u daarbij.

Het is hier geen Zuid-Frankrijk

Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de warme zomer van 2018 aan 112 zwemmers het leven heeft gekost. Het is voor het eerst sinds 2002 dat dit aantal boven de 100 uitkomt. Om dit tij te keren, is het belangrijk dat zwemmers rekening houden met een aantal factoren. Allereerst is het goed om te realiseren dat Nederland geen Zuid-Frankrijk is, al lijkt het er qua temperaturen wel soms wel op. Omdat het hier niet het hele seizoen lang warm is, is het zwemwater dat ook niet. Zeker voor mensen die graag diep de zee in gaan, kan dit gevaarlijk zijn, want daar is het water nog kouder dan vlak aan de kust. Bert Haandrikman belt op 22 juli in zijn programma Haandrikman! met een strandwachter uit Den Haag. In dit gesprek raadt hij aan om niet verder dan de heupen het water in te gaan en langs de kust te zwemmen. Zo lopen zwemmers de minste kans om onderkoeld te raken door het koudere water verderop.

Houdt rekening met de windrichting

Naast de temperatuur is ook de windrichting een factor om in de gaten te houden. Oostenwind is bijvoorbeeld geen vriend van mensen die de zee in willen met drijvend objecten. Als u naar een vlag kijkt op het strand en deze wappert richting de zee, dan weet u dat u te maken heeft met deze windrichting. Wie dan de zee in gaat met een luchtbed of iets dergelijks, kan binnen zeer korte tijd ver op zee worden geblazen. Dat geldt ook voor kinderen met zwembandjes om.

Inspecteer de zee

Naast de windrichting, is het ook goed om rekening te houden met de ‘situatie’ van de zee. Is de zee relatief wild, maar ziet u ook plekken waar het rustig lijkt? Schijn bedriegt. Op deze plekken bevinden zich muien, een soort slijtageplekken aan zandbanken. Zandbanken vertragen de stroming, dus het wegzakken ervan heeft precies het tegenovergestelde effect.

Het is onverstandig om zo’n mui op te zoeken, maar het is mogelijk nóg onverstandiger om er tegenin te zwemmen. Zelfs de allerbeste zwemmer kan deze stroming niet trotseren. Mensen die in een mui terecht komen kunnen zich veel beter naar links of rechts zwemmen en daarna met een bocht terug naar de kust.

Raak niet in paniek

Als het tijdens het zwemmen toch mis gaat, is het heel belangrijk om niet in paniek te raken. Dit is heel lastig, maar er zijn bruikbare handvatten. Zo is het handig om op de rug te gaan drijven. Vanaf die positie heeft de zwemmer even tijd om na te denken over de volgende stap en enigszins tot zichzelf te komen.

Roepen om hulp is een volgende stap als het echt mis gaat, maar dit kost wel veel energie. Beter is om het internationale gebaar voor hulp te maken met de armen: armen wijd uit elkaar, dan naar elkaar toe bewegen tot ze kruisen en dan weer terug. Herhaal dit indien nodig en mogelijk.

Extra tips voor mensen zonder zee in de buurt

Woont u niet dicht bij de zee maar wel bij een beek, meer of andere plek waar u kunt zwemmen? Dan zijn er een aantal extra tips die u wellicht kunnen helpen om het zwemmen zo veilig mogelijk te houden.

  • Negeer veiligheidswaarschuwingen niet. Als het een tijd lang droog en warm is, kunnen er bacteriën en algen ontstaan in dit type natuurwater. Een bekend voorbeeld is de blauwalg, die mensen flink ziek kan maken. Rijkswaterstaat hangt altijd een bordje op langs de kant van het water als er blauwalg in het water zit. Ook kunt u vooraf kijken op de website zwemwater.nl. Daar zijn alle natuurzwemplekken van Nederland in kaart gebracht en wordt ook informatie gegeven over de waterkwaliteit.
  • Overschat uw eigen zwemkwaliteiten niet. Mensen denken doorgaans dat zij beter kunnen zwemmen dan daadwerkelijk het geval is, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als zij moe worden. Uiteraard is dit ook een tip die zeezwemmers ter harte kunnen nemen.

Lees ook: dit kunt u doen als u een drenkeling in het water ziet.

(Bron: NPO Radio 5, AD, CBS, zwemwater.nl)

Geef een reactie