hond

Wat kunt u doen als u een hond in een warme auto ziet zitten?

Elk jaar wordt er weer voor gewaarschuwd, maar toch gebeurt het nog best vaak: mensen die hun hond op een warme dag in een afgesloten auto laten zitten. Wat kunt u doen als u dit ziet?

Gevaar van een hete auto

In de media verschijnen op warme dagen steevast berichten over honden die in de problemen zijn geraakt nadat zij door hun baasjes in  de auto zijn achtergelaten. Soms moeten de dieren het zelfs met hun leven bekopen, want de temperatuur kan razendsnel oplopen. Zo kan het bij een buitentemperatuur van 27 graden, binnen 10 minuten 37 graden worden in het voertuig. Dit kan dodelijk zijn voor honden, omdat zij hun warmte dan nog maar moeilijk kwijt kunnen via tong of voetzolen.

Advies Dierenbescherming

Om te voorkomen dat honden onnodig lijden in hete auto’s waarschuwt de Dierenbescherming elke warme periode weer voor de gevaren. Zij adviseren mensen die een hond in een afgesloten, hete auto zien zitten om altijd de politie te bellen via nummer 0900-8844. Als de politie u niet verder kan helpen, kunt u ook 144 bellen. Dit is het landelijke alarmnummer van de Dierenbescherming.

Ruitje inslaan?

Als u ziet dat de hond – of een ander dier, dat kan natuurlijk ook- echt in levensgevaar is en de hulpdiensten zijn er nog niet, mag u zelf een ruit inslaan. Een hond in levensgevaar zal eerst tekenen van oververhitting vertonen, zoals braken, heel hard hijgen en kwijlen, alvorens het dier in coma raakt. Als u dit ziet, mag u in principe een raam kapot maken. Het kan zijn dat de eigenaar de schade achteraf op u probeert te verhalen, maar uw actie is legitiem omdat het een zaak van leven of dood is.

Naast een nieuwe ruit, zal de eigenaar vermoedelijk ook een hoge boete moeten betalen. Het is immers strafbaar om een hond op een warme dag in een auto te laten zitten. De boete kan oplopen tot honderden euro’s.

Na bevrijding

Als u een oververhit dier uit een auto heeft gered, is het zaak de hond te koelen. Dit doet u door het lauw water te geven en met een lauwe doek de pootjes, buik en borst te koelen. Het is belangrijk dat u dit niet met koud water doen, want dan is het contrast te groot. Gooi dus nooit een emmer koud water over de hond heen als deze net is bevrijd uit een snikhete auto. Dit kan een hartstilstand in de hand werken. Leg de hond na het koelen en drinken op een natte doek in de schaduw en ga zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Meer hittetips voor honden

Naast een hond op een warme dag in de auto laten zitten, is het ook heel onverstandig om een lange fiets- of wandeltocht met de hond te gaan maken als het buiten heet is. De temperatuur van het asfalt kan de pootjes beschadigen en fietsen kan voor oververhitting zorgen. Meer daarover leest u in dit artikel. Hierin staan ook warmtetips voor andere huisdieren.

dieren
Lees ook: Zo helpt en beschermt u (huis)dieren bij droogte en hitte

(Bron: RTL Nieuws, dierenarts.nl, Dierenbescherming)

Geef een reactie

Reactie

    Doerak says:

    Direct ruitje inslaan. En de chauffeur een klap voor zijn gezicht geven en in die hete auto zetten.