Airco

Airco in de auto: zo gebruikt u die optimaal

Met zomerse omstandigheden wordt er veel gebruik gemaakt van de airco in de auto, maar niet iedereen gebruikt hem op de juiste manier. Met onderstaande tips gebruikt u uw airconditioning zo optimaal mogelijk.

Standje orkaankracht

U kent het wel, als u bij uw auto terug komt, blijkt die vol in de zon te staan. Eigenlijk te heet om in te stappen, dus dan maar de airco op de koudste en hoogste stand en wegrijden maar. Dat kan natuurlijk, maar als u een minuutje de tijd neemt kunt u er ook eerst voor zorgen dat de starttemperatuur in uw auto al flink naar beneden gaat. Open daarvoor de portieren en ramen tegenover elkaar, zodat de auto geventileerd wordt. Vervolgens kunt u de airco op de normale stand inschakelen.

Ventilatieroosters in de juiste stand

Het lijkt logisch om de uitstroomopeningen van de ventilatieroosters recht op de gezichten van de passagiers in de auto te richten. Om een gelijkmatige verdeling van de luchtstroom te krijgen moeten ze echter naar boven gesteld worden. Op deze manier bereikt de koelte alle inzittenden én de bovenste lucht in de auto, die meestal het meest opwarmt, wordt als eerste gekoeld.

Lucht-recirculatie

Het is effectief om bij het wegrijden tijdelijk de interne recirculatie in te schakelen. Hierdoor koelt de auto versneld af. Vergeet het echter niet na een paar minuten uit te zetten, want voor het gelijkmatiger en efficiënter verdelen van de luchtstroom is toevoer van buitenlucht nodig.

Beslaan tegengaan

Niet alleen om de auto te koelen is airco effectief, u kunt er bij fris weer ook mee voorkomen dat de ramen beslaan.

Onderhoud

Een slecht werkende airco heeft invloed op het brandstofverbruik. Achterstallig onderhoud kan daarnaast leiden tot bacteriële schimmels in het systeem. Wat weer kan leiden tot stank in de auto. Ook al gebruikt u de airco maar mondjesmaat, het is daarom toch aan te raden hem regelmatig te laten onderhouden. Laat hem jaarlijks checken en om het jaar bijvullen. Ook moeten de filters tijdig worden vervangen.

Zet ‘m regelmatig even aan

Door de airco ook in koele periodes af en toe aan te zetten houdt u het systeem goed werkend. De circulatie van het koelmiddel zorgt voor smering van de compressor, waardoor lekkages en onnodige reparatiekosten voorkomen worden.

Voorkom dat er vocht achter blijft

Door een paar minuten voor u op uw bestemming komt de airco alvast uit te schakelen, maar de blower wel aan te laten, voorkomt u dat er vocht in de auto achter blijft. Waardoor schimmels en stank voorkomen worden. Bovendien is de overgang naar buiten dan net wat minder groot.

Vakantietip

En als laatste een vakantietip: komt u tijdens uw vakantie een steile berghelling tegen, dan is het in sommige gevallen aan te raden de airco tijdelijk even uit te schakelen. Het systeem vraagt namelijk veel (zo’n 10 procent) van het vermogen van de auto en door het uit te schakelen komt u de berg gemakkelijker op. Dit kost ook nog eens minder brandstof.

Lees ook: zo houdt u de hitte uit de auto

(Bron: AD, ANWB)

Geef een reactie