Is zonnebrand lang houdbaar?

Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien gaan we graag naar buiten. Maar zon betekent ook insmeren, want zelfs de voorjaarszon is krachtig waardoor u kunt verbranden. Kunt u dan het restje zonnebrand van vorig jaar nog opmaken? En hoe zit dat met een dichte fles zonnebrand die u eerder heeft gekocht?

Beschermingsfactor

Voor elke crème, dus ook zonnebrand, geldt dat het beperkt houdbaar is. Voor zonnebrand is dit extra belangrijk, want de crème dient u optimaal te beschermen. De beschermingsfactor (SPF) in de crème neemt af naarmate een pot of fles eenmaal open is. Dus heeft u in de kast nog een halve fles van vorig jaar staan met beschermingsfactor 30, dan is de bescherming lager. Behalve het openen en gebruiken van de zonnebrand heeft ook temperatuur invloed op de werking. Als het met hoge temperaturen in aanraking komt, denk een dag aan het strand in een tas vol in de zon, kan de SPF afnemen en beschermt het u minder goed.

zonnebrandcrème
Lees ook: Werkt zonnebrandcrème echt pas na 30 minuten?

Houdbaarheid

Houdbaarheid zonnebrandHoe lang een (zonnebrand)crème houdbaar is staat vermeld op de pot of fles. Dit wordt aangeduid met een potje met open deksel en daarin een getal en een M. Het getal is het aantal maanden dat het product houdbaar is nadat u het heeft geopend. Zonnebrand die u een jaar eerder heeft gekocht, maar niet heeft geopend, kunt u gerust gebruiken. Gesloten producten zijn tot wel 30 maanden houdbaar. Bewaar de crèmes op een niet te warme plek, bij voorkeur op kamertemperatuur en niet in de volle zon.

Zonnebrand weggooien?

Betekent dit dat u zonnebrand van vorig jaar weg moet doen? Nee, u moet alleen vaker smeren om dezelfde bescherming te hebben. Heeft u een gevoelige huid en wilt u zeker zijn van de beschermingsfactor? Koop dan een nieuwe fles. Ook in veel gezichtscrèmes is steeds vaker een beschermingsfactor verwerkt.

(Bron: KWF, Margriet, archief)

Geef een antwoord