binnenplanten

Na de IJsheiligen mogen binnenplanten naar buiten, let wel hierop

Nadat de IJsheiligen voorbij zijn (11 tot en met 14 mei) is de kans op nachtvorst gering. Dat is een mooi startpunt om binnenplanten naar buiten te verhuizen. Naast kuipplanten zijn daar ook verschillende kamerplanten geschikt voor. Om ze goed aan deze toch wel grote overgang te laten wennen, is het zaak met bepaalde dingen rekening te houden. Zoals watergift en zonbehoefte.

Geschikte binnenplanten om de zomer buiten door te brengen

Kuiplanten, zoals de Engelentrompet (Brugmansia), Agave, Bougainvillea en Paradijsvogelbloem (Strelitzia reginae), zijn gebaat bij een periode buiten. Ze houden van warme en zonnige omstandigheden en worden er niet beter van als ze jaarrond binnen staan. Ook veel kamerplanten maken graag voor langere tijd een uitstapje naar buiten. Vooral planten met een grote zonbehoefte zijn daarbij gebaat, zoals cactussen, Aloë Vera, Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis), Palmlelie (Yucca elephantipes) en Mimosa (Acacia dealbata).

binnenplanten

Siernetels (Coleus) in potten

Maar ook planten met blad met een grote sierwaarde kunnen op ‘zomervakantie’ in de tuin. Daarbij valt te denken aan Caladium, siernetel (Coleus), gatenplant (Monstera), krulvaren (Nephrolepis) en bananenplant (Musa). Ze kunnen uw tuin in de zomermaanden een exotisch tintje geven. Naast kuip- en kamerplanten kunnen na de IJsheligen ook eenjarigen en gewassen voor de moestuin naar buiten, die niet tegen vorst bestand zijn. Zoals tomaten en aubergine.

kuipplanten
Lees ook: 11 kuipplanten die een vakantiegevoel geven in de tuin of op het balkon

Temperatuur

Naast dat het belangrijk is dat er geen nachtvorst meer is, is het ook zaak om rekening te houden met de gemiddelde temperaturen. Kuipplanten zijn over het algemeen wat beter bestand tegen een lagere nachttemperatuur, dan een kamerplant die van veel warmte houdt. Zet kamerplanten alleen buiten als de nachttemperatuur rond de 12 graden blijft. In het geval van de gatenplant zelfs een graad of 16. Of haal ze tijdens koudere nachten weer even naar binnen. Voor sommige planten is het daarom beter om tot de zomermaanden te wachten. In ons kamerplantenoverzicht staat van veel planten beschreven wat hun behoefte is.

Zonlicht

Zelfs een cactus kan verbranden als u hem vanaf een plek van de vensterbank buiten in de volle zon zet. Buiten is de lichtintensiteit namelijk vele malen sterker. Uw binnenplanten moeten dan ook geleidelijk aan meer licht wennen. Zet ze daarom bijvoorbeeld op een bewolkte dag buiten en plaats ze afhankelijk van de plantsoort de 1e week op een plek waar ze hooguit maar een deel van de dag in de zon staan. Sommige planten kunt u het beste gedurende de hele periode die ze buiten door brengen uit de zon houden en op een plek in de schaduw plaatsen.

eenjarigen
Lees ook: 11 eenjarigen voor een zomer vol bloeiplezier

Water

Houd uw planten wanneer ze buiten staan goed in de gaten qua watergift. Sommige planten hebben als het warm en zonnig weer is veel meer water nodig dan u gewend bent. Soms tot wel 2 keer per dag. Bij andere, zoals cactussen, kunt u met een gerust hart eerst de grond weer laten opdrogen voor de volgende watergift. Dat is ook gelijk een 2e aandachtspunt: zorg er ook voor dat binnenplanten niet ineens veel te veel water te verduren krijgen. Ze moeten in een pot staan waaruit het water makkelijk weg kan. En zet planten met een kleine waterbehoefte bij aanhoudende regen ergens neer waar ze uit de regen staan. Zoals onder een tuintafel of overkapping. Overigens is een regenbuitje één van de redenen waarom het voor veel binnenplanten juist zo goed is om tijdelijk buiten te staan. Het stof wordt dan van hun bladeren afgespoeld.

binnenplanten

Pas op met teveel water bij cactussen buiten.

Wind

Buitenplanten zijn prima bestand tegen wind, maar binnenplanten zijn dat niet gewend. Hun blad beschadigt daardoor eerder. Zeker in het geval van planten met groot en teer blad, zoals bijvoorbeeld de Coleus. Zet die planten op een beschutte plek, uit de wind. In de luwte van de tuin of het balkon, bijvoorbeeld tegen een muur.

Ongedierte

Net als tuinplanten, kunnen binnenplanten die buiten staan te maken krijgen met ongedierte. Controleer ze daarom regelmatig. Zeker ook wanneer u ze na de zomer weer terug naar binnen haalt. Anders kunt u zomaar ineens bijvoorbeeld een mierennest mee naar binnen verhuizen. Ook slakken kunnen het buiten op uw planten met sappig blad voorzien hebben. Plaats ze daarom bijvoorbeeld op een verhoging met een scherpe substantie, zoals grind eromheen. Of voorzie hun pot van een band met koper. In een eerder artikel vertellen we meer over hoe u slakken, maar ook mieren en luizen bestrijdt. Zonder gif.

ongedierte
Lees ook: Ongedierte op kamerplanten herkennen en bestrijden

Tijdig weer naar binnen

Aan het eind van de zomer, wanneer de weersomstandigheden ongustiger worden, moeten uw binnenplanten tijdig weer naar binnen. Doe dit wanneer de temperaturen (zie hierboven) naar beneden gaan. Of regen en wind toenemen. Sommige kuipplanten kunnen wat langer buiten blijven en dat is in veel gevallen zelfs wenselijk. In een eerder artikel beschrijven we uitgebreider waar u in het geval van kuipplanten rekening mee moet houden.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie