planten

11 planten die zowel als kamerplant en als tuinplant voor komen

Sommige planten kunnen in ons land alleen als kamerplant overleven. Daarnaast zijn er soorten die zowel binnen als buiten voor komen, in net wat andere varianten. We zetten 11 planten op een rij die u als kamerplant en als tuinplant tegen kunt komen.

Agave

De niet geheel winterharde Agave americana brengt zijn zomers vaak als kuipplant buiten door, maar om er zeker van te zijn dat hij de koude en vooral natte winter overleeft, overwintert hij het beste binnen. De soorten Agave filifera en Agave montana kunnen wel buiten blijven, maar hebben soms wat bescherming nodig als de temperatuur onder de -7 graden gaat of het langere tijd regent.

Agave americana

Agave filiferaAsplenium

Heel veel varens lenen zich goed voor Nederlandse tuinen, maar we houden ook veel varensoorten als kamerplant. De Asplenium is een varen die we zowel binnen als buiten zien. De tongvaren (Asplenium scolopendrium) in de tuin en de nestvaren (Asplenium nidus) binnenshuis.

planten Asplenium nidus

planten Asplenium scolopendrium

Azalea

Alle azalea’s zijn eigenlijk rhododendrons, maar niet alle rododendrons zijn Azalea’s. Ooit werden azalea’s onderverdeeld bij een apart geslacht, maar later werd ontdekt dat de groepen botanisch bij elkaar horen. De azalea’s zijn toen bij de rhododendrons ondergebracht als subroep. In de tuin zijn de meeste azalea’s bladverliezend en worden ze niet hoger dan een meter. In huis gebruiken we de Rhododendron simsii.

azalea

planten azalea

Begonia

Verschillende begonia’s staan jaarrond in huis, zoals de stippenbegonia (Begonia maculata). Daarnaast zijn er begonia’s die het zowel goed in huis doen als zomers in de tuin, zoals Begonia eliator. Maar er is ook nog een winterharde begoniasoort, die dus blijvend in de tuin kan staan, de Begonia grandis.

Begonia eliatior

begonia grandis

Conifeer

De kamerden (Araucaria heterophylla) is één van de oudste nog levende plantensoorten op aarde en doet het goed in een niet te warme kamer in huis. Hij behoort net als de tuinplant-variant apenboom (Araucaria araucana) tot de coniferen.

kamerden

kamerden

Cyclaam

De cyclaam is zowel populair als kamerplant (Cyclamen persicum) en als tuinplant (Cyclamen hederifolium). In huis moet hij wel op een redelijk koel plekje staan, want bij kamertemperatuur zal hij het minder lang goed doen. In de tuin kan hij in de volle grond moeiteloos vorst en sneeuw weerstaan.

cyclaam

planten

Hibiscus

In huis is de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis) geliefd om zijn mooie grote bloemen. In de tuin kan de winterharde variant Hibiscus syriacus daar niet helemaal aan tippen. Er is nu echter nog een winterharde Hibiscus bij gekomen, met misschien nog wel spectaculairdere bloemen dan de kamervariant, de Hibiscus Newbiscus Mauvelous.

terrasplanten

planten Hibiscus MauvelousHortensia

De hortensia (Hydrangea) is een plant waar we zowel binnen als buiten van kunnen genieten. Als kamerplant is hij verkrijgbaar in vele kleuren en formaten en brengt hij wekenlang bloemen in huis. Hij kan daarna eventueel de tuin in, maar wel als de kans op nachtvorst is geweken.

planten

planten hydrangea

Roos

We zijn zo dol op rozen dat we ze niet alleen in onze tuinen planten, maar ze ook heel graag als een bos bloemen in huis zetten. Daarnaast is het ook nog mogelijk langere tijd in de huiskamer van rozen te genieten in de vorm van de miniatuurvorm, de potroos.

potroos

rozen

Yucca

De palmlelie bevolkt menig huiskamer. In dat geval gaat het om de Yucca elephantipes. Deze kamerplant is niet winterhard, maar de Yucca filamentosa is dat wel. Hij kan daarnaast tot bloei komen met indrukwekkende hoge bloemstengels met witte bloemen.

Yucca elephantipes

YuccaWaaierpalm

Het is al lang niet meer zo dat palmen alleen binnenshuis gehouden kunnen worden. De Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei) kan flink wat vorst aan. In huis is de kleinblijvende waaierpalm (Livistona rotundifolia) zeer geschikt.

Livistona

Geef een reactie