Bougainvillea

Bougainvillea

In ons koude kikkerlandje kunnen we helaas niet zo genieten van de Bougainvillea als in de landen ten zuiden van ons, maar dat neemt niet weg dat we deze uitbundige bloeier prima als kamerplant kunnen houden. Of liever nog als kuipplant, dus de koude maanden in huis en de warme maanden buiten in het zonnetje (als die wil schijnen).

Standplaats

De Bougainvillea komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, maar is tegenwoordig ook veelvuldig rondom de Middellandse zee te vinden. In ons land is hij helaas niet winterhard, vandaar dat wij hem hier als kamerplant behandelen. Hij doet het het beste als hij de zomermaanden buiten kan staan. Een warme en zonnige plek is gewenst, maar de overwintering kan koeler en donkerder gebeuren. Zorg er hierbij voor dat de Bougainvillea niet op de (koude) tocht staat. In de warmere landen groeit de Bougainvillea uit tot een enorme struik, van al snel 6 meter groot en daar beslaan ze vaak hele muren. Bij ons groeit hij veel minder hard en vanwege het ‘verhuizen’ van de plant van binnen naar buiten en weer terug, is het ook handiger ‘m in een hanteerbaar formaat te houden.

De pot moet wel groot genoeg zijn, zodat de wortels hun gang kunnen gaan en het handigste is om de Bougainvillea de mogelijkheid te geven om te klimmen. Dus plaats bijvoorbeeld een rekje of hekwerk in de pot ter ondersteuning.

Bougainvillea

Water geven

Hoeveel water u moet geven hangt af van het seizoen en de hoeveelheid warmte en zon die uw plant op dat moment krijgt. Tijdens de zomermaanden zult u merken dat de plant bijna dagelijks water nodig heeft. Het tegenstrijdige is dat de Bougainvillea uitbundiger bloeit als hij net wat droger staat, dus doorweek hem in elk geval niet. Dit voorkomt ook meteen dat de wortels gaan rotten. ’s Winters hoeft u over het algemeen maar eens in de 2 weken water te geven.

Tijdens de lente en zomer heeft de Bougainvillea mest nodig. Geef hem daarvoor elke 14 dagen mest voor bloeiende of mediterrane planten.

Bloei

De bloempjes van de Bougainvillea zelf zijn mini, maar het zijn de fel gekleurde schutbladeren die de plant zijn pracht geven. Die zijn er in het wit, roze, rozerood, oranje en geel. Vaak vermindert de bloei gedurende de zomer korte tijd, om vervolgens weer in vol ornaat terug te keren.

bougainvillea_bloem_shutterstock

Overwinteren

Zo gauw de nachten fris worden en zéker voor de eerste nachtvorst haalt u de Bougainvillea weer naar binnen. Het beste is een plek in een vertrek van rond de 16 á 20 graden, met genoeg daglicht. Geef hem nu eens in de 2 weken water. Hij zal wat blad verliezen, maar dit is normaal en het zal in het voorjaar weer terug groeien. Geef pas in het voorjaar weer meer water en begin nu ook weer te mesten. Zo gauw de kans op nachtvorst voorbij is (na de ijsheiligen, 15 mei) kan de plant weer naar buiten. Plaats hem dan niet direct in de volle zon, maar laat hem daar eerst weer aan wennen. Te lange en lelijk geworden takken kunt u na de winter wegsnoeien. Pas hierbij op voor de doorns op de takken, want deze kunnen zeer venijnig zijn.

Wat is uw favoriete kleur Bougainvillea?

Geef een reactie

Reactie

    Sancho says:

    Bedankt voor het inzichtelijke artikel! Ik denk dat ik het nog vaak als referentiepunt zal gebruiken.

    Ik heb een vraag: Ik heb een kleine bougainvilleaplant gekocht en wil die graag binnen houden. Bij het raam die ik in gedachte heb komt de hele dag door ontzettend veel zon binnen. Zou dat een goede omgeving kunnen zijn om de plant binnen te kunnen houden?