Aloë Vera

Aloë Vera

Grote kans dat u de Aloë Vera in de vorm van een crème of ander smeerseltje wel eens heeft opgesmeerd. Het sap van deze plant is namelijk een veelgebruikt ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Naar verluidt was zijn helende werking in het oude Egypte al bekend. Maar zijn grote sierwaarde maakt hem ook geliefd als kamerplant. Zonlicht en een klein beetje water, meer heeft de Aloë Vera daarvoor niet nodig.

Standplaats

De Aloë Vera is van oorsprong aangepast aan extreme omstandigheden in de woestijn. Geef hem dus de lichtste plek in huis. Laat hem wel geleidelijk aan direct zonlicht wennen, want ook al kan hij hier goed tegen, is meteen hele dagen zon een beetje teveel van het goede. Een plek in de buurt van de verwarming is geen probleem, want hij heeft geen moeite met droge lucht.

Zomers mag hij ook buiten staan, maar zorg dan wel dat hij niet in de regen komt te staan. Haal hem aan het einde van de zomer ook tijdig weer naar binnen, want hij kan geen vorst verdragen.

Aloë Vera

Water geven

Voor de Aloë Vera geldt: bij twijfel geen water. U moet zo veel geven, dat de kluit net niet helemaal uitdroogt. De plant slaat water op in zijn stengels voor later gebruik en kan zo lange tijd overleven. Zomers komt dat neer op zo eens in de 2 weken een slok water en ’s winters maximaal eens per maand.

Bemesten kunt u bij deze plant achterwege laten. Hij heeft het niet nodig en het zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat hij harder gaat groeien. ’s Winters zeker geen plantenvoeding geven, want aangezien de plant dan minder hard groeit, kan hij nergens met die meststoffen heen.

Eens in de 2 jaar verpotten is wel wenselijk. De plant krijgt dan genoeg ruimte en kracht om gezond te blijven. Cactusgrond of grond voor vetplanten is het meest geschikt.

Mini-plantjes

Net als de pannenkoekplant (Pilea) vormt de Aloë Vera nieuwe, kleine plantjes. Deze uitlopers kunt u eruit nemen, enkele dagen laten drogen en dan in een eigen potje met cactusgrond zetten. Of potgrond met wat zand er doorheen gemengd.

Aloë Vera

Snoeien en bloeien

Als de Aloë in de natuur beschadigd raakt, dan heeft hij een handig foefje om dit te overleven. De open plek dicht zich meteen met een stollend sap, dat vervolgens een afdichtend laagje wordt. Wilt u een lelijk geworden tak verwijderen, dan kunt u dit dus gerust doen. Het sap heeft ook voor mensen een helende werking, vandaar dat het veel gebruikt wordt in verzorgende producten.

In de natuur komt de Aloë Vera gemakkelijk in bloei, maar in de huiskamers is dit veel zeldzamer, maar het kan dus wel.

Aloë Vera

Giftig?

De Aloë Vera is niet giftig, maar het sap heeft wel een licht laxerende werking.

Geef een reactie