hibiscus

Chinese Roos: Hibiscus rosa-sinensis

Met haar uitbundige bloei is de Hibiscus een aanwinst in elke huiskamer. Ze geeft elke plek meteen een exotische look en is in allerlei mooie bloemtinten beschikbaar.

Chinese roos

De Hibiscus rosa-sinensis is afkomstig uit tropisch Azië en wordt in het Nederlands Chinese Roos genoemd. Een roos is zij echter niet, ze behoort tot de Malvaceae (Kaasjeskruisfamilie). Tegenwoordig is ze over de hele wereld te vinden, in tropische en subtropische gebieden. Het is de nationale bloem van Maleisië en de officiële bloem van Hawaï. Veel vrouwen op Hawaï gebruiken de bloem om hun haar te sieren. Naast de gewone struikvorm is er ook een variant op stam. Van de bloemkelken van de Hibiscus Roselle wordt thee gemaakt, te herkennen aan de specifieke rode kleur en zurige smaak.

hibiscus_thee_shutterstock

Bloei

De bloemen zijn exotisch en kleurrijk en kunnen enkel, halfgevuld en gevuldbloemig zijn. Ze komen voor in de kleuren wit, geel, oranje, rood en allerlei rozetinten. De Hibiscus is een echte topsporter op het gebied van bloeien en verwent u maandenlang met haar bloemenpracht. Opvallend daarbij is dat elk bloem maar 1 á 2  dagen bloeit. Uitgebloeide bloemen verwijderen bevordert de aanmaak van nieuwe knoppen en is een niet al te tijdrovend werkje dat u vast voor deze plant over heeft.

hibiscusVerzorging Hibiscus

Qua verzorging doet de Hibiscus niet al te moeilijk. Zorg voor een lichte, liefst zonnige plek en geef regelmatig water. De potkluit mag niet uitdrogen, dus tijdens een warme periode kan het nodig zijn dagelijks een flinke scheut water te geven. Bemest de plant om de week en verplaats haar niet. Dan kan zij haar knoppen laten vallen. Ook koude lucht en teveel water bevalt haar slecht. Na de ijsheiligen kan de Hibiscus naar buiten. Kies voor een zonnige, luwe plek op het balkon of terras en geniet van deze echte eyecatcher. De Hibiscus is niet winterhard en moet in het najaar dus weer naar binnen. Vanaf september heeft ze ook minder water en mest nodig. ’s Winters staat ze het liefst iets koeler (rond de 18 graden), dus dan is de woonkamer minder geschikt. Snoeien kan als u vindt dat de plant wat al teveel uit de kluiten groeit. Doe dit vroeg in het jaar (bijvoorbeeld in februari) of snoei niet alle takken tegelijk, want de plant heeft tijd nodig om erna weer in bloei te komen.

hibiscus

Winterharde variant

Wie jaarrond in de tuin van de Hibiscus wil genieten kan kiezen voor de Hibiscus syriacus. Deze bladverliezende variant is winterhard in ons klimaat. De bloemen zijn iets kleiner dan bij de tropische variant, maar dat doet beslist niet af aan de schoonheid van deze struik.

hibiscus_syriacus_shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft een een favoriete kleur Hibiscus?

Geef een reactie