Krulvaren: Nephrolepis

Donkerdere hoeken in uw woonkamer hoeven niet plant-loos te blijven. Een krulvaren (Nephrolepis) is hier een prima optie voor. Met hun decoratieve uitlopers en luchtwortels geven ze een tropisch effect aan het interieur. 

Oudste planten

Nephrolepis komt van de Griekse woorden nephros (nier) en lepis (schub). Het zijn sporenplanten en de vermeerdering gebeurt niet door middel van zaden, maar sporen, die aan de onderkant van het blad verschijnen. Varens behoren tot de oudste planten op aarde en de krulvaren komt van oorsprong uit tropische en subtropische regenwouden. De Nephrolepis exaltata is de in huiskamers meest voorkomende krulvaren. Ze lenen zich goed als hangplant, aangezien de gevederde bladeren tot wel een meter lang kunnen worden en dan mooi uitkomen.

krulvaren_sporen_shutterstock

Vocht

Ondanks dat krulvarens van oorsprong een hoge luchtvochtigheid gewend zijn, kunnen ze het toch langere tijd goed blijven doen in onze woonkamers met droge lucht. Ze kunnen dan wel gevoeliger worden, dus om ze happy te houden moet u wel regelmatig sproeien. Ook qua watergift is het goed het vochtgehalte op peil te houden. De plant is geen fan van water op het hart van de kluit, beter is het om de plant te dompelen of water op de schotel te geven. Zorg daarbij dat de wortels erna niet in een laag water blijven staan, maar laat de plant tussendoor zeker niet uitdrogen. Geef het water op kamertemperatuur en kies als het mogelijk is liefst regenwater. Wat voor deze soort plant een hele handige oplossing is, is een watergeefsysteem. Die zijn tegenwoordig volop te koop en hiermee wordt een gelijkmatige watergift gegarandeerd.

Standplaats

Een plek in de volle zon is geen goed idee, maar een te donkere plek kan ervoor zorgen dat het blad eraf valt. Een andere goede plek naast de woonkamer is de badkamer, mits er in elk geval wel wat daglicht is. Zorg ook dat het op de standplaats niet tocht en dat de temperatuur niet onder de 15 graden daalt. Vanaf 18 graden voelt ‘ie zicht het prettigst.

krulvaren_hangplant_shutterstock

Speciale grond

Van nature groeien krulvarens in een humusrijke bodem. U doet er dan ook goed aan bij het verpotten speciale grond te gebruiken die bij het tuincentrum te koop is. Tijdens het groeiseizoen (voorjaar tot najaar) kunt u wekelijks voeding voor kamerplanten geven, in een aangepaste dosis want de krulvaren heeft niet zoveel nodig.

Wat bladuitval is vrijwel onvermijdelijk, maar als het bij bossen tegelijk is, dan kan dat er op duiden dat de krulvaren te droog gestaan heeft, last van tocht heeft of te donker staat.

Lukt het u om de krulvaren goed te houden?

Geef een reactie