mimosa

Mimosa: Acacia dealbata

Grote wolken met geel, als de Mimosa uitbundig in bloei staat weet u niet wat u ziet. In warmere landen groeien ze uit tot behoorlijke bomen, maar bij ons hebben ze het buiten zwaar, want ze zijn maar matig winterhard. In Nederland zijn zij echter wel prima geschikt om als kamerplant gehouden te worden.

Standplaats

De mimosa komt van oorsprong uit Australië en een plek met veel licht is wat deze plant verlangt. Dat mag zelfs in de volle zon zijn, maar laat hem daar wel geleidelijk aan wennen. Na de ijsheiligen kunt u hem ook buiten plaatsen, waar hij de zomermaanden kan blijven staan. Haal hem dan ruim voor de eerste nachtvorst weer naar binnen.

’s Winters hebben ze een plek nodig in een niet verwarmde kamer, zodat zij koel kunnen overwinteren. Let wel op dat de plek ten alle tijden vorstvrij blijft. Een graadje vorst kunnen zij wel hebben, maar ze worden er niet mooier op.

mimosa_bloemen_shutterstock

Water geven

In het groeiseizoen heeft de plant meer water nodig dan tijdens de koele wintermaanden. Geef steeds weer water als de kluit net niet opgedroogd is. ’s Winters heeft de plant minder dorst, maar dit is wel afhankelijk van de temperatuur van het vertrek waarin hij staat. Als u hem in de warme huiskamer houdt zult u vaker water moeten geven dan in een onverwarmd vertrek. Laat hem ook in de winter niet helemaal uitdrogen, want dan zal hij blad laten vallen.

Tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) kunt u hem elke 2 weken plantenvoeding voor bloeiende of mediterrane planten geven.

Bloei

Aan het prachtige, gevederde blad verschijnen eind winter/begin lente vele tientallen bolletjes met geel. Deze bloembolletjes verspreiden een heerlijke zoetige geur. Na de bloei kunt u de plant eventueel flink terug snoeien. Dat zal in elk geval elke paar jaar moeten gebeuren, zodat de mimosa compact en mooi vertakt blijft en niet te groot qua formaat wordt voor in huis.

In de wintermaanden zijn in bloemenwinkels vaak takken mimosa te koop. Deze worden in kassen gekweekt of uit Zuid-Europa geïmporteerd.

Mimosa

Verpotten

Om de plant gezond en rijk bloeiend te houden kunt u hem het beste om het jaar verpotten met nieuwe aarde en in een iets grotere pot.

Geef een reactie