agave

Agave

De Agave is er in vele soorten en maten, van de klein blijvende exemplaren, tot de imposante Agave americana. Voor de Agave geldt, liever te weinig verzorging dan teveel, dan kunt u optimaal van ze genieten.

Tequila

Van oorsprong komt de Agave uit Mexico. Buiten z’n sierwaarde heeft de plant daar nog een belangrijke functie: er wordt tequila van gemaakt.

agave_tequila_shutterstock

Verzorging

Agaves zijn gemakkelijke planten, die met weinig verzorging toe kunnen. Zet ze op de zonnigste plek in huis. Wel even laten wennen, zodat er geen bladschade ontstaat. In de zomer kan de plant lekker buiten staan in de volle zon. Let dan wel op dat hij niet teveel regenwater te verduren krijgt. Agaves behoren tot de succulenten en hebben derhalve weinig water nodig. Tussen de gietbeurten goed de grond laten opdrogen. Zomers mag de kluit voor 50 procent uitgedroogd zijn tussen de gietbeurten, ’s winters mag dit gerust 75 procent zijn. Dit zal afhankelijk van temperatuur en licht op de standplaats neer komen op zo’n eens in de 3 weken water geven.

Erbarmelijke omstandigheden

Verder zijn er ook weinig wensen. Agaves groeien over het algemeen langzaam en zijn aangepast aan erbarmelijke omstandigheden. Om extra voeding zitten zij dus niet te springen. Toch kunnen ze een mestgift op z’n tijd wel waarderen, dus gedurende het groeiseizoen (lente-zomer), kunt u cactussenvoeding geven, in lage doses.

Verpotten

Gelukkig is het niet al te vaak nodig om een Agave te verpotten. Afhankelijk van de grootte kan dit namelijk een uitdagend klusje zijn, gezien de scherpe stekels en het giftige sap, dat huidirritatie veroorzaakt. Verpot dus alleen als de pot duidelijk te klein is geworden of de grond uitgeput is. Het beste kunt u kleinere exemplaren in een krant rollen, zodat de stekels geen kwaad kunnen. Trek bij flinkere planten stevige handschoenen aan en bescherm uw ogen.

agaves_in_pot_shutterstock

Snoeien

Oude of dode bladeren kunnen verwijderd worden door die zo dicht mogelijk bij de stam weg te knippen of weg te snijden. Na verloop van tijd groeit de ontstane ‘wond’ van de plant vanzelf weer dicht. Pas ook hierbij weer op de stekels en het giftige sap. Worden er meerdere bladeren in 1 keer geel, dan is er waarschijnlijk teveel water gegeven. U kunt de plant dan meestal nog redden door ‘m langere tijd helemaal geen water meer te geven. Pas als de grond helemaal uitgedroogd is herstart u het gieten weer.

Agave americana

Tijdens een vakantie naar landen rond de Middellandse Zee heeft u ‘m vast wel eens aan de kant van de weg gezien, de Agave americana. De Nederlandse naam voor deze Agave is Honderdjarige Aloë, maar dat is een wat verwarrende naam. De Aloë is een heel andere plant en 100 jaar oud worden ze ook al niet. In de natuur komt de Agave americana tot bloei als ‘ie volgroeid is. Dat is een imponerend en prachtig gezicht, want de bloemstengel kan wel 10 meter hoog worden! Het nadeel is dat de planten na de bloei afsterven, maar voor die tijd zijn er al wel nieuwe scheuten gevormd, die weer uitgroeien tot nieuwe Agaves. Bij ons in de huiskamer komt het echter vrijwel nooit zo ver.

agavebloem_shutterstock

Geef een reactie