Duur 00:32
Gepubliceerd op 9 mei 2016

Vorstvrij tuinseizoen van start na IJsheiligen

Na de IJsheiligen (11 tot en met 14 mei) is het weer gedaan met de kans op nachtvorst. Van oudsher weten boeren en tuinders dat de kust dan veilig is voor kwetsbare gewassen zoals eenjarige zomerbloeiers. 

Half mei

Dit jaar zullen we er minder last van hebben, maar vaak is het verstandig om tot half mei te wachten met het aanplanten van groen dat niet tegen een graadje vorst kan. Tot en met de IJsheiligen is de kans aanwezig dat het ’s nachts nog vriest. Erna komt het (bijna) niet voor.

11 tot en met 14 mei

IJsheiligen is een bekend begrip in de volksweerkunde en de eerste berichten erover dateren van rond het jaar 1000. Sindsdien kennen we de heiligen St. Mamertus, St. Pancratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen van 11 tot en met 14 mei en ze staan voor het gevaar van (laat) koud weer, waarbij de hele natuur al tot wasbloem is gekomen. Zulke late vorst kan dan funest zijn voor bijvoorbeeld de knoppen van fruitbomen.

Niet winterhard

Het is overigens niet zo dat de kans op kou tijdens deze dagen groter is. Ze zijn meer benoemd om de overgang naar het warmere, vorstvrije weer aan te geven. En voor ons is het vaak het startsein om eenjarigen, kuipplanten en andere niet winterharde planten een plekje in tuin of op het balkon te geven.

Bescherming

Tuincentra staan vaak al in april vol met verleidelijke, niet winterharde zomerbloeiers en kruiden. Heeft u in een dolle bui al kwetsbare plantjes neergezet en is er toch nog een nachtje vorst op komst? Bedek de aanplant dan met bijvoorbeeld een laag houtsnippers of vliesdoek. Dit kan net de extra bescherming geven die de plantjes erdoor heen trekt en ze alsnog een goed groeiseizoen geven.

Houdt u rekening met IJsheiligen of staan bij u de eenjarigen al in de tuin?

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer