terrasplanten

11 terrasplanten voor een kleurrijke tuin en balkon

Met enkele terrasplanten in pot voegt u op een simpele en snelle manier groen toe aan uw tuin of balkon. Met eenjarigen, kamerplanten en kuipplanten kunt u tijdens de zomermaanden maandenlang genieten van een kleurrijke bloemenpracht. We zetten 11 fleurige opties voor u op een rij.

Abutilon

De Abutilon is vanwege zijn grote blad wat kwetsbaar, maar als u hem een plekje uit de loop en uit de wind geeft, is het zeker een aanwinst. Hij bloeit uitbundig gedurende de late lente, tot wel ver in september. Hij houdt van een zonnige plek, maar de hele dag volle zon is wat teveel van het goede. Geef hem dus een standplaats waar hij enkele uren per dag kan zonnebaden. Zeker op warme dagen heeft hij veel water nodig, dus houd hem goed in de gaten. Geef daarnaast elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten, zodat zijn bloei rijk blijft en de plant zelf gezond.

Afrikaantje

Zon (halfschaduw mag ook) en regelmatig een scheut water, meer heeft het afrikaantje niet nodig. Door uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen wordt de bloeitijd aanzienlijk verlengd. Vanwege zijn geur (die overigens ook niet alle mensen kunnen waarderen) is hij niet geliefd bij insecten. Wat dus meteen een extra pluspunt is van deze plant. Oranje is toch wel de bekendste kleur, maar er zijn ook tegenwoordig ook allerlei andere, prachtige varianten, waaronder (licht)gele en bruinrode.

terrasplanten

Begonia elatior

De Begonia elatior is een kleurenbommetje, dat bloeit in de kleuren rood, wit, roze, zalm, oranje en geel. En dat in een enkelbloemige, halfgevuldbloemige en gevuldbloemige versie. Als u de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert, verlengt u de bloeitijd, want de plant zal dan steeds nieuwe bloemen blijven aanmaken. Hij verbruikt behoorlijk wat vocht en mag niet droog komen te staan. Houd de potkluit dus steeds licht vochtig.

terrasplanten

Geranium (Pelargonium)

Eén van de gemakkelijkste en dankbaarste planten in pot is toch wel de pelargonium, vaak geranium genoemd. Zowel in de volle zon als op een plek met wat meer schaduw zal hij maandenlang bloeien. Mits u hem regelmatig van een slok water en mest voorziet. Deze bloeier is te krijgen in prachtige kleuren, die felrood of hagelwit kunnen zijn, maar ook roze, paars, oranje, lila, gestreept of heel diep donkerrood.

terrasplanten

Hibiscus

De kamerplant Hibiscus rosa-sinensis, ook wel bekend als de Chinese roos kan tijdens de zomermaanden prima buiten staan. Voorwaarde voor een rijke bloei is wel redelijk warm en zonnig weer, dus bij een regenzomer zal hij wat tegen kunnen vallen. Geef hem afhankelijk van de warmte regelmatig tot zeer regelmatig water en elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten. Uitgebloeide knoppen laat hij vanzelf vallen, maar eventueel kunt u voorzichtig het achterblijvende groene gedeelte van de knop afbreken, zodat alle energie naar de nieuwe knoppen gaat.

terrasplanten

Hortensia

De hortensia doet het goed als tuinplant in de volle grond en in pot als kamerplant, maar kan ook prima buiten in een pot groeien. Van juni tot in het najaar is hij bedekt met grote, romantische bloemschermen, die gedurende de tijd van tint veranderen. Van wit tot roze, paars, purper, blauw of een combinatie daarvan. Kies de pot waarin hij staat niet te klein uit, want zijn waterbehoefte is groot en anders blijft u water geven. Hij houdt van een lichte plek, maar liefst wel uit de volle zon.

terrasplanten

Mandevilla

De Mandevilla, of Sundavilla, onder welke naam hij ook wel verkocht wordt, is een plant die de laatste jaren steeds populairder wordt. En terecht, want het is een prachtige bloeier, die bijna nooit teleurstelt. De hele zomer volgen witte, roze of rode trompetvormige bloemen elkaar op en dit houdt hij tot ver in het najaar vol. Hij blijft doorbloeien bij langere tijd regen en kan daarnaast de zonnigste zomers doorstaan, als u hem een plek geeft waar hij ook enkele uren uit de zon staat. Extra pluspunt is dat u de uitgebloeide bloemen niet hoeft te verwijderen, dat scheelt weer tijd.

terrasplanten

Nerium oleander

Nog zo’n dankbare plant voor op een zonnig terras is de Nerium oleander. Van de vroege zomer tot in het najaar bloeit hij uitbundig. Hij heeft daar overigens wel zon en warmte voor nodig, dus geef hem het zonnigste plekje dat u heeft. En plaats hem bij aanhoudende regen zo mogelijk tijdelijk onder een afdak, dat komt zijn bloemen ten goede. Desondanks is hij wel dol op water, maar dan om te drinken. In zijn natuurlijke omgeving kan hij het vaak met minder water af, maar als potplant heeft hij graag voldoende water tijdens warm weer.

oleander

Potgerbera

Voor liefhebbers van de gerbera als snijbloem, is er ook een versie in pot beschikbaar. Ze zijn te krijgen in vele kleuren, van pasteltinten, tot echte knalkleuren. Geef de potgerbera een lichte standplaats, maar zonder direct zonlicht. Hij houdt van veel vocht en zijn kluit mag dan ook niet uitdrogen. Let tijdens het gieten wel op dat u dat niet op het blad zelf doet. Als u de uitgebloeide bloemen verwijdert zullen er steeds weer nieuwe knoppen aangemaakt worden en de planten zullen dan minimaal 4 weken in bloei staan.

terrasplanten

Potlelie

De lelies die worden aangeboden om in potten te houden blijven wat compacter dan de exemplaren die in de volle grond geplant worden. Over het algemeen hoeft u de potlelie dus niet extra te ondersteunen. Zijn bloei houdt het langst aan als u hem een lichte, koele plek geeft (tot zo’n 20 graden) en u zijn kluit steeds net licht vochtig houdt. Uitgebloeide bloemen kunt u het beste uit de plant knippen, dan gaat alle energie naar de knoppen die nog over zijn en het staat mooier. Pas hierbij op voor de meeldraden, want die kunnen vervelende vlekken veroorzaken.

terrasplanten

Zonnebloem

Ook van de zonnebloem is een kleine versie in pot te koop, die maximaal zo’n 40 centimeter hoog wordt. Zoals zijn naam al doet vermoeden, vindt hij het heerlijk om in de zon te staan. Geef hem dan wel (tot dagelijks) water, want de potzonnebloem is een dorstige plant. De zonnebloem in pot heeft meestal meerdere knoppen. Als er een bloem is uitgebloeid, knip die dan uit de plant, zodat die zijn energie in de andere bloemen kan steken. U heeft er dan minstens een week of 8 plezier van.

terrasplanten

Meer weten over de verzorging van kamerplanten? Bekijk dan ons kamerplantenoverzicht, met tientallen populaire en minder bekende planten.

Geef een reactie