kuipplanten overwinteren

Wanneer moeten kuipplanten naar binnen en tips voor het overwinteren

Kuipplanten kunnen de Nederlandse zomers prima buiten doorbrengen. Sterker nog, het doet ze vaak veel goed. In het najaar worden de omstandigheden echter ongunstiger en nachtvorst overleven de meeste niet (lang). Wanneer is dan het beste moment om ze naar binnen te halen en waar moet u dan en tijdens het overwinteren nog meer rekening mee houden?

Wanneer naar binnen?

De regel is om ze zo lang mogelijk buiten te laten. Dat houdt ze goed weerbaar. Kou wordt in het najaar ook beter verdragen, omdat ze er langzaam aan kunnen wennen en niet zoals in het voorjaar van een stabiel verwarmde plek komen. Het is wel zaak om in de gaten te houden om wat voor soort kuiplant het gaat. Erg kwetsbare of heel jonge planten moet u voor de eerste nachtvorst naar binnen halen. Sterkere planten, zoals de Oleander of Agave kunt u bij heel lichte of korte nachtvorst nog wel even buiten laten. Zeker wanneer u de wortelkluit inpakt om de wortels te beschermen.

Pas op voor een teveel aan (regen)water

In het najaar moeten kuipplanten het met minder zonlicht doen. Dat is niet zo’n probleem, maar een enorme hoeveelheid regen wel. Lage temperaturen in combinatie met een doorweekte kluit kan namelijk voor problemen (schimmels / ongedierte) zorgen. Het handigste is daarom om ze te verplaatsen naar een plek waar ze uit de regen staan. Bijvoorbeeld onder een afdak of een tuintafel. Voordat u de planten uiteindelijk naar binnen verhuist is het sowieso goed als de kluit al iets opgedroogd is. Dat voorkomt dat de wortels binnen zullen rotten. Houd wel in de gaten dat de planten buiten niet uitdrogen en geef water na een zonnige dag en controleer regelmatig of ze water nodig hebben.

Niet meer bemesten

De meeste kuipplanten hebben in de lente en zomer plantenvoeding nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Dit is in het najaar niet meer het geval en dan kan het zelfs averechts werken, omdat er niet genoeg licht is om het teveel aan energie te verwerken. Daarom is het zaak vanaf eind augustus, begin september geen extra mest meer te geven.

Voor u de planten naar binnen haalt

Verwijder vuil en slakken van de pot en haal eventuele dode takken en verwelkt of afgevallen blad uit de plant en van de wortelkluit. Controleer of de plant vrij is van ziekten of ongedierte en behandel hem er anders tegen. Zodat u de plaag niet mee naar binnen verhuist en ook andere planten risico lopen. Door de overgang van buiten naar binnen kan er soms ook wat blad van de plant vallen. Verwijder dit blad dan ook.

Snoeien

Vanwege meerdere redenen is het nuttig om uw kuipplanten te snoeien voor het overwinteren. Het bespaart ruimte in de winterberging en het voorkomt rotting als de planten dicht op elkaar moeten staan. Het zorgt ook meteen voor een goede plantvorm.

Tips voor het overwinteren

Bladbehoudende kuipplanten hebben in de wintermaanden voldoende licht nodig en ongeveer eens per week water. Bladverliezende kuipplanten kunnen in een donkerdere ruimte overwinteren en hebben minder water nodig. Daarnaast is het goed om te bekijken welke temperatuurbehoefte de planten hebben. Voor veel kuipplanten geldt een temperatuur tussen de 5 en 12 graden als het meest gunstig, maar er zijn ook planten, zoals de Hibiscus, Bougainvillea en Mandevilla die liever bij 10 – 16 graden overwinteren. Planten uit het Middellandse Zeegebied en uit hoger gelegen gebieden in de (sub)tropen hebben relatief lage temperaturen nodig. Anders loopt u het risico dat ze te vroeg uitlopen of bloeien of dat er weinig of geen knoppen aangemaakt worden, zoals bij de Agapanthus. De woonkamer is eigenlijk nooit een goede overwinterplek, aangezien het er meestal te warm is en de lucht te droog.

Let tijdens de winter op eventueel ongedierte als schildluis of witte vlieg en bestrijd deze. Als er roetdauw (een zwartkleurige schimmel) op de bladeren zit, betekent dit dat er luizen op de planten zitten. Veel luchten voorkomt allerlei schimmels.

Winterstalling

Worden uw kuipplanten erg groot of heeft u geen goede overwinterplek, dan kunt u ook nog overwegen gebruik te maken van winterstalling, dat door veel bedrijven aangeboden wordt tegenwoordig. Daar zijn dan wel kosten aan verbonden.

Bekijk extra verzorgtips van een 11-tal populaire en veelvoorkomende kuipplanten.

(Bron: Groei & Bloei, Krijns groentip, Nederlandse Kuipplantenvereniging, MijnTuin, De Tuinen van Appeltern, Tuinseizoen, archief)

Geef een reactie