gatenplant

Gatenplant: Monstera deliciosa

Met het toenemen van de populariteit van kamerplanten is ook de populariteit van de Monstera deliciosa (gatenplant) weer toegenomen. Er wordt wel eens gezegd dat een kamerplant een ‘meubelstuk’ in de woonkamer kan zijn en dat is bij deze indrukwekkende, grote klimplant zeker het geval. Designs met gatenplantbladeren duiken ook steeds meer in interieurs op, in de vorm van behang, schilderijen en kussenovertrekken.

Standplaats

De gatenplant komt uit de oerwouden van Zuid- en Midden-Amerika en komt aan zijn Nederlandse naam door de gaten in het blad, die kunnen ontstaan als de plant wat ouder wordt. Het is een gemakkelijke plant voor de woonkamer, als aan zijn basisvoorwaarden voldaan wordt. Qua standplaats staat hij het liefst op een wat donkerder plek. Des te lichter uw woonkamer is, des te verder plaatst u hem bij de ramen vandaan, want direct zonlicht vind hij niet fijn. Aangezien hij erg groot kan worden moet het wel een plek zijn waar hij langere tijd kan blijven staan en waar hij goed kan uitgroeien. Het is een plant die van veel warmte houdt, ’s nachts de temperatuur niet onder de 16 graden laten dalen en overdag minstens 20 graden aanhouden.

Water geven

Net zoals bijvoorbeeld de Dracaena marginata is de gatenplant een plant die van veel vocht houdt, maar geen grootverbruiker is. Zorg dat de grond tussen de gietbeurten steeds licht opdroogt, maar nooit helemaal uitdroogt. Hij mag ook zeker niet te nat staan, want daar kunnen de wortels niet tegen. Geef dus liever meerdere keren per week een kleine hoeveelheid water, dan in één keer een grote hoeveelheid. Druppelt uw gatenplant vanuit de bladeren, dan is dat een teken dat u teveel water geeft. Verminder uw watergift en het druppelen stopt ook weer. Voor de plant is dit druppelen, guttatie genaamd, overigens niet schadelijk, maar het kan wel vlekken geven.

In het groeiseizoen (lente-zomer elke week plantenvoeding voor groene planten geven in een lage dosis, want hij heeft niet veel nodig en teveel voeding kan zelfs averechts werken.

Sproeien

Dit één van de planten die graag vaak en veel gesproeid wordt. Niet alleen zorgt dit ervoor dat er minder snel stof op de bladeren blijft zitten, de plant blijft er zelf ook gezonder door. Sproei minstens één keer per week en als de verwarming aan staat liever nog wat vaker. De bladeren kunnen ook met een zachte vochtige doek of spons afgenomen worden als er toch stof op is gevormd.

gatenplant

Ondersteuning

Meestal wordt deze klimmer verkocht op een mosstok, want hij gaat graag de hoogte in, maar heeft daar wel ondersteuning bij nodig. Als hij groter groeit kunt u te zijner tijd een grotere mosstok in de pot zetten, maar als hij ook meer in de breedte gaat groeien, dan kunt u ook voor andere klimsystemen kiezen in het tuincentrum. Takken die te lang worden of minder mooi zijn, kunt u ook van de plant af knippen. De luchtwortels geven de plant extra sierwaarde en u kunt ze eventueel naar de grond leiden, waar ze in de grond verder zullen wortelen. Omdat de gatenplant snel groeit, heeft hij ook regelmatig een grotere pot nodig, maar dit kan een uitdagend klusje worden als de plant flink uit de kluiten gegroeid is. Wordt de plant echt te groot, dan kunt u ervoor kiezen om een stek te nemen (een stuk stengel met liefst een luchtwortel) en zo met een nieuwe, kleine plant verder te gaan.

gatenplant

Bloei

De gatenplant komt uit het geslacht van de aronskelkfamilie (Araceae) en in zeer zeldzame gevallen komen er bloemetjes aan de plant, die wel wat weg hebben van die van die van de anthurium en de aronskelk. Mocht de gatenplant gaan bloeien, dan kunt u de bloemen het beste verwijderen, want ze onttrekken veel energie aan de plant.

Giftig

Als u huisdieren heeft, dan is de gatenplant een minder goede keuze. De Monstera is namelijk giftig en bij katten kan er bijvoorbeeld nierschade optreden, als zij delen van deze plant binnen krijgen.

Geef een reactie