plant afstoffen

Stof bij kamerplanten verwijderen: zo kunt u afstoffen zonder schade

In de vrije natuur zult u niet zo snel stoffige planten tegenkomen. Vochtige lucht en frisse regenbuien voorkomen dit. In huis kan er op den duur wel stof op uw kamerplanten terechtkomen. Dat staat lelijk én het komt hun gezondheid niet ten goede. Doordat licht wordt tegengehouden en de bladmondjes verstoppen. Daarom is afstoffen eens in de zoveel tijd nodig bij bepaalde planten. Zo doet u dat.

(On)geschikte planten

Niet alle planten kunt u afstoffen. Planten met een beschermlaag of kleine haartjes op het blad kunt u beter overslaan. Zoals vetplanten, het Kaaps viooltje of de hertshoornvaren. Met een zachte make-upborstel is eventueel nog wel wat van het stof weg te krijgen, maar ga vooral niet met water aan de slag. Planten met groot en robuust blad vangen over het algemeen het meeste stof, maar zijn er gelukkig ook gemakkelijk van te ontdoen. Voorbeelden hiervan zijn de Gatenplant, Dieffenbachia en rubberplant.

kamerplanten gele bladeren
Lees ook: Kamerplant met gele bladeren? Dit kan er aan de hand zijn

Afstoffen per bladsoort

Afhankelijk van het soort blad dat de plant heeft kunt u voor een afstofmethode kiezen.

Planten met teer blad kunt u eens in de zoveel tijd een sproeibeurt geven, zodat het stof er vanzelf vanaf spoelt. Zet ze daarvoor bijvoorbeeld even in bad of de wasbak. Of zet ze zomers bij een regenbui eens een uurtje buiten. Het voordeel hiervan is dat het natuurlijke vocht geen kalkresten achter laat op het blad, wat bij kraanwater wel het geval kan zijn. Geen plek om uw planten buiten te zetten? Een zachte, lauwe straal van de douche heeft ook een goed effect. Dek wel zoveel mogelijk de pot af, zodat de kluit niet doordrenkt raakt.

sproeien

Planten met wat sterker blad kunt u voorzichtig met een statische plumeau afnemen.

Planten met robuust blad kunt u met een stofdoek of fijne vochtige doek met wat water afstoffen. Spoel de gebruikte doek na 1 plant wel goed om, om te voorkomen dat u eventuele ziektes of ongedierte van de ene naar de andere plant verhuist.

afstoffen

Melk voor extra glans

Door de bladeren af te nemen met wat lauwe melk in plaats van water verwijdert u niet alleen stof, maar krijgen de bladeren ook extra glans.

melk glansmiddel

Lees ook: schimmel of paddenstoelen op de potgrond van kamerplanten: dit is hoe het komt.
Rouwvliegjes bestrijden op kamerplanten: zo komt u er vanaf.

(Bron: RTL Nieuws, Mama Botanica, Roomed, Libelle)

Geef een reactie