eenjarigen

Krijns groentips voor mei

In mei is de tuin weer helemaal op volle toeren, maar er is ook nog kans op nachtvorst. Ongedierte en schimmels duiken nu weer veelvuldig op en eenjarigen en zomerbloeiers fleuren uw tuin of balkon nog eens extra op. Waar u deze maand rekening mee moet houden vertelt kweker en hovenier Krijn Spaan u in zijn groentips voor mei.

Bladluizen bestrijden bladluizen

Jong, groen blad: bladluizen zijn er dol op en voor u het weet lopen uw planten veel schade op. Krijn vertelt op welke planten zij in de meimaand vooral te vinden zijn en wat u er tegen kunt doen plus meer in deel 2.

Schimmels schimmels

Ook schimmels zijn een bedreiging voor het jonge groene blad. Krijn adviseert geen gif te gebruiken, maar hoe kunt u de aantasting van het blad dan wel te lijf gaan? Of beter nog, voorkomen? Lees Krijns tips hierover.

Eenjarige klimmers eenjarige klimmers

De meimaand is zeer geschikt om eenjarige klimmers aan te planten. Krijn geeft tips welke soorten u hier uitstekend voor kunt gebruiken.

Tabaksplanten Tabaksplanten

Een schaduwrijke plek in de tuin? Krijn weet daar een leuke plant voor, die hem aan zijn jeugd doet denken: de tabaksplant. Een aantal soorten vindt hij het allermooist en deze tipt hij u.

Eenjarigen na 15 mei eenjarigen

Na de IJsheiligen kunnen ze weer naar buiten, de eenjarigen. Vele tuinbezitters kijken er elk jaar reikhalzend naar uit. Helaas zijn er veel plantjes van matige kwaliteit te koop in de handel. Krijn vertelt waar u op moet letten.

Bijzondere eenjarigen eenjarigen

Naast de gangbare eenjarigen zijn er ook bijzondere exemplaren te koop. Krijn vindt die zeer de moeite waard en heeft een aantal van zijn favorieten voor u op een rijtje gezet. Wat denkt u bijvoorbeeld van de zinnia’s en Cosmea’s?

Nachtvorst in meinachtvorst

In meie nog nachtvorst is volkomen gewoon, maar het kan uw tuinplannen wel flink in de war gooien. Krijn heeft het onder andere over eenjarigen en hortensia’s die hier behoorlijke schade door kunnen oplopen.

Sterroetdauw sterroetdauw

Helemaal trots op uw rozen, gooit een schimmelziekte roet in het eten: sterroetdauw geheten. Het is op te lossen en ook te voorkomen en Krijn heeft daar een aantal goede methodes voor.

Niet winterharde magnolia Magnolia grandiflora

De groenblijvende Magnolia grandiflora wordt steeds vaker geplant, maar is eigenlijk niet zo goed bestemd tegen ons klimaat. Krijn vertelt hoe u hem het beste goed houdt.

Cosmea’s Cosmea

Er zijn lage en hoge soorten en geschikt voor in de border of in potten. Lees Krijns tips over de fleurige bloeiers Cosmea. En een soort die naar chocolade geurt!

Pelargoniums Pelargoniums

De Pelargoniums, vaak geraniums genoemd, mogen in mei weer naar buiten, maar er zijn wel een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Bekijk Krijns tips.

Camellia of Camelia Camellia

Weet u hoe u de naam van de mooie, bovenstaande bloeiende heester uitspreekt? Beide is goed, Krijn legt in zijn tip uit hoe het zit. Daarin vertelt hij ook waar u een Camelia wel en juist niet moet planten en nog meer wetenswaardigheden over deze mooie plant.

Slakken in mei slakken

U heeft ze vast alweer aangetroffen tijdens het tuinieren: slakken. Krijn heeft een hele hoop manieren om er vanaf te komen, zonder dat hij daar gif bij hoeft te gebruiken. Ook proberen? Kijk deel 1, deel 2 en deel 3 van zijn tips.

Kattensnorren kattensnorren

Bij een plant met de naam kattensnorren, zitten er zoals te verwachten valt, ‘snorren’ aan de planten, die aan die van de katten doen denken. Krijn vertelt u wat meer over deze vrolijke eenjarige.

Druiven druiven

Door druiven op de juiste manier water te geven, kunt u de vorming van druivenviltmijt enigszins tegengaan. Dit en meer tips over druiven in dit seizoen laat Krijn u weten in deze tip.

Mooie en lekkere groenten groenten 

Sommige groenteplanten zijn niet alleen zeer smakelijk, ze zien er ook nog eens mooi uit in de tuin. Krijn geeft voorbeelden van deze planten, die u met een gerust hart ook in de siertuin kwijt kunt.

Yacon Yacon

Yacon is een wortelgroente, een eetbare knol afkomstig uit het Andesgebergte en pas sinds 2010 bekend in Nederland. De knollen lijken op die van een dahlia en zijn echt heerlijk om rauw te eten. Krijn vertelt u hoe u deze groente in Nederland in de moestuin kunt kweken.

Lantana Lantana

Lantana of wisselbloem dankt zijn naam aan het feit dat hij in het groeiseizoen van kleur verandert. Daarom wordt hij ook wel verkleurbloem genoemd. Als hij half mei in voedzame grond wordt gezet, zal hij erg lang bloeien. Bekijk meer over deze vrolijke bloeier.

Katten uit de tuin katten in de tuin

Zelfs kattenliefhebbers worden er moedeloos van: katten in de tuin, die graven en poepen. Krijn geeft tips om dit zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

Lepelboom lepelboom

De lepelboom, Kalmia angustifolia, wordt tegenwoordig niet meer zoveel aangeplant in Nederlandse tuinen. Krijn vertelt waarom deze plant wat hem betreft juist zeker de moeite waard is.

Coniferen snoeien coniferen snoeien

Thuja, Taxus en andere coniferen moeten regelmatig gesnoeid worden, zodat ze niet te groot worden. Houd er wel rekening mee dat niet elke conifeer even ver teruggesnoeid kan worden.

Nemesia strumosa nemesia

Nemesia strumosa is een waardevolle eenjarige plant om in bloembakken of borders te gebruiken. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en houden van zon, maar niet van erg heet weer. Bekijk meer verzorgtips van Krijn.

Ribes odoratum Ribes odoratum

Ribes odoratum is een weinig gebruikte heester. Krijn vertelt meer over deze bloeiende Ribes en meer ribessoorten.

Hagen snoeien: laat de bovenkant breder hagen snoeien

Een haag moet van onderen altijd breder zijn dan de bovenkant, dit om kaal worden te voorkomen. Dus snoei uw haag van boven smaller, is dan ook de tip van Krijn.

Toscaanse Jasmijn Toscaanse Jasmijn

Veel tuinbezitters zijn op zoek naar groenblijvende klimplanten. Sommige zijn bladverliezend of erg vorstgevoelig. Maar de sterjasmijn of Toscaanse Jasmijn raadt Krijn aan als zeer geschikte optie.

Courgettes kweken courgette

Courgettes zijn een dankbaar gewas om zelf te kweken. Echt moeilijk is het ook niet, maar Krijn vertelt waar u rekening mee moet houden.

Mooie eenjarigen voor in de schaduw vlijtige liesjes

De meeste eenjarigen houden van een zonnige standplaats in goede pot- of tuinaarde. Toch zijn er veel tuinen met schaduw en ook daar wil men bloeiende planten hebben. Daar heeft Krijn een aantal goede opties voor.

Meer tips

We voegen elke 2 weken nieuwe groentips toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

Geef een reactie