Krijns groentips voor mei

In mei is de tuin al helemaal in volle glorie, maar er is ook nog kans op nachtvorst. Ongedierte en schimmels duiken nu weer veelvuldig op en eenjarigen fleuren uw tuin of balkon nog eens extra op. Waar u deze maand rekening mee moet houden vertelt kweker en hovenier Krijn Spaan u in zijn groentips voor mei.

Bladluizen bestrijden

Jong, groen blad: bladluizen zijn er dol op en voor u het weet lopen uw planten veel schade op. Krijn vertelt op welke planten zij in de meimaand vooral te vinden zijn en wat u er tegen kunt doen.

Schimmels

Ook schimmels zijn een bedreiging voor het jonge groene blad. Krijn adviseert geen gif te gebruiken, maar hoe kunt u de aantasting van het blad dan wel te lijf gaan? Of beter nog, voorkomen? Lees Krijns tips hierover.

Eenjarige klimmers

De meimaand is zeer geschikt om eenjarige klimmers aan te planten. Krijn geeft tips welke soorten u hier uitstekend voor kunt gebruiken.

Tabaksplanten

Een schaduwrijke plek in de tuin? Krijn weet daar een leuke plant voor, die hem aan zijn jeugd doet denken: de tabaksplant. Een aantal soorten vindt hij het allermooist en deze tipt hij u.

Eenjarigen

Na de IJsheiligen kunnen ze weer naar buiten, de eenjarigen. Vele tuinbezitters kijken er elk jaar reikhalzend naar uit. Helaas zijn er veel plantjes van matige kwaliteit te koop in de handel. Krijn vertelt waar u op moet letten.

Bijzondere eenjarigen

Naast de gangbare eenjarigen zijn er ook bijzondere exemplaren te koop. Krijn vindt die zeer de moeite waard en heeft een aantal van zijn favorieten voor u op een rijtje gezet. Wat denkt u bijvoorbeeld van de zinnia’s en Cosmea’s?

Nachtvorst

Laat in de lente nog nachtvorst is volkomen gewoon, maar het kan uw tuinplannen wel flink in de war gooien. Krijn heeft het onder andere over eenjarigen en hortensia’s die hier behoorlijke schade door kunnen oplopen.

Sterroetdauw

Helemaal trots op uw rozen, gooit een schimmelziekte roet in het eten: sterroetdauw geheten. Het is op te lossen en ook te voorkomen en Krijn heeft daar een aantal goede methodes voor.

Niet winterharde magnolia

De groenblijvende Magnolia grandiflora wordt steeds vaker geplant, maar is eigenlijk niet zo goed bestemd tegen ons klimaat. Krijn vertelt hoe u hem het beste goed houdt.

Cosmea’s

Lage en hoge soorten en geschikt voor in de border of in potten. Lees Krijns tips over de fleurige bloeiers Cosmea. en een soort die naar chocolade geurt!

Pelargoniums

De Pelargoniums, vaak geraniums genoemd, mogen bijna weer naar buiten, maar er zijn wel een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Bekijk Krijns tips.

Camellia of Camelia

Weet u hoe u de naam van de mooie, bovenstaande bloeiende heester uitspreekt? Beide is goed, Krijn legt in zijn tip uit hoe het zit. Daarin vertelt hij ook waar u een Camelia wel en juist niet moet planten en nog meer wetenswaardigheden over deze mooie plant.

Slakken

U heeft ze vast alweer aangetroffen tijdens het tuinieren: slakken. Krijn heeft een hele hoop manieren om er vanaf te komen, zonder dat hij daar gif bij hoeft te gebruiken. Ook proberen? 

Kattensnorren

Bij een plant met de naam kattensnorren, zitten er zoals te verwachten valt, ‘snorren’ aan de planten, die aan die van de katten doen denken. Krijn vertelt u wat meer over deze vrolijke eenjarige.

Druiven

Door druiven op de juiste manier water te geven, kunt u de vorming van druivenviltmijt enigszins tegengaan. Dit en meer tips over druiven in dit seizoen laat Krijn u weten in deze tip.

Mooie en lekkere groenten

Sommige groenteplanten zijn niet alleen zeer smakelijk, ze zien er ook nog eens mooi uit in de tuin. Krijn geeft voorbeelden van deze planten, die u met een gerust hart ook in de siertuin kwijt kunt.

Meer tips

We voegen elke week nieuwe groentips toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

Geef een reactie