courgettes

Tip 34: zelf courgettes telen, iets voor u?

Zelf courgettes telen is niet erg moeilijk. Elke plant heeft een ruimte van een vierkante meter nodig.

Het meest geteeld worden de langwerpige soorten en deze zijn in zowel groen als geel te koop. Ze kunnen beslist niet vóór half mei geplant worden; beter is eind mei en dat houdt in dat als je ze zelf zaait, dit niet te vroeg moet doen. Het duurt ongeveer 3 tot 4 weken voor ze plantklaar zijn. Als u ze buiten zaait zal de opkomst in een natte en koude periode tegenvallen.

Courgettes binnen zaaien

Het beste is ze binnen te zaaien en dan na half mei buiten planten. Zaai de zaden verticaal, dat geeft een betere kans van opkomst, omdat de zaden dan minder vochtig worden en niet rotten. Courgetteplanten groeien in het begin niet snel, vooral niet bij koud en nat weer, maar dit halen ze later wel weer in. Ze hebben weinig last van ziekten, maar soms worden de vruchten aangetast door een schimmel; verwijder dan deze vruchten. Oogst de vruchten als ze ongeveer 15 cm lang zijn, als ze groter groeien gaat de smaak achteruit. Er zijn ook klimmende courgetteplanten; die soort heet ‘Ola Escaladora’.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 22 2023. Foto: Shutterstock)  

Geef een reactie