coniferen snoeien

Tip 26: coniferen snoeien, doe het met beleid

Thuja, Taxus en andere coniferen moeten regelmatig gesnoeid worden, zodat ze niet te groot worden. Deze 2 soorten worden meestal als haag gebruikt en daar zijn ze ook uitermate geschikt voor.

Elke haag moet van onderen breder zijn dan de bovenkant, dit om een kale onderkant te voorkomen. Helaas wordt hieraan niet altijd gedacht. Elke haag kan na vele jaren erg breed worden en dan ontstaat de wens om ze sterk terug te snoeien tot de hoofdstam. Dit kan niet bij elke haag! Ik moest eens in opdracht van een tuinarchitecte een Thujahaag flink terugsnoeien. Ik had haar gewaarschuwd, dat dit nooit meer aangroeit. Toch moest het gebeuren en dat was in september. Ze schrok zich dood, nadat de bewoner haar ongenoegen had geuit. Zij vroeg toen aan mij of dit voor de Kerst weer groen wordt. Ik moest haar teleurstellen, maar wat een onkunde van de tuinarchitecte… En het resultaat was dat ik de rekening nooit betaald kreeg.

Dit sterk terugsnoeien kan maar bij enkele coniferen gedaan worden, waarvan Taxus baccata er 1 is. Deze mag tot de hoofdstam teruggesnoeid worden en hij wordt weer helemaal groen, maar dit duurt zeker  3 tot 4 jaar. De Taxus moet dan wel optimaal verzorgd worden met voldoende mest, water en compost.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 19 2021

Geef een reactie