Ipomoea purpurea

Tip 33: de eenjarige klimmer Ipomoea purpurea geeft veel plezier

Ipomoea purpurea of purperwinde is een eenjarige klimmer, die heel snel een muur kan vullen met blauwpaarse bloemen. Hij groeit prima op het zuiden, maar ook op het oosten doet hij het goed.

Ipomoea purpurea heeft steun nodig

Bij een Ipomoea purpurea moet u wel voor steun zorgen, bijvoorbeeld grof gaas. Eventueel kunt u om de 15 centimeter draden spannen, hij klimt dan vanzelf. Plant hem in goede tuinaarde, gemengd met compost. Het is een moeilijke kiemer, daarom de zaden een dag in lauw water weken. U kunt ze binnen voorkiemen of half mei ter plaatse zaaien, maar let wel op slakken, die houden van deze planten.

Purperachtige bloemen

Als ze eenmaal klimmen gaan ze snel omhoog en al vanaf eind juni komen de 1e bloemen. Zorg in de loop van de zomer voor voldoende water en voeding en u zult er veel plezier van hebben. Ipomoea purpurea heeft purperachtige bloemen met een wit hart. Ipomoea tricolor ‘Heavenly Blue’ heeft hemelsblauwe bloemen met een gelig hartje. Echt paars is Ipomoea ‘Grandpa Ott’ met donkerrode strepen. De echte liefhebber moet Ipomoea quamoclit proberen, deze groeit minder snel, met kleine rode bloemen, maar heeft dan weer diep ingesneden blad.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 20 2023. Foto: Shutterstock)  

Geef een antwoord